- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Arheolozi tvrde da su pronašli mesto rođenja Svetog Petra /foto/

CC0 / Rubens / Sveti Petar kao episkop — prikazan sa palijumom i ključevima od neba
Sveti Petar kao episkop — prikazan sa palijumom i ključevima od neba - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Arheolozi u Izraelu navode da su otkrili novi artefakt koji dokazuje lokaciju drevnog sela Vitsaida, gde je rođen jedan od 12 Hristovih apostola Sveti Petar.
Dok su iskopavali ono za šta veruju da je izgubljena bazilika „Crkva apostola“ na lokalitetu El Araj na severnoj obali Galilejskog mora, istraživači su otkrili veliki natpis na grčkom, koji upućuje na „poglavara i komandanta nebeskih apostola“, izraz koji se često koristi za Svetog Petra.
„Ovo otkriće je naš najjači pokazatelj da je Petar imao posebnu vezu sa bazilikom i da je verovatno bila posvećena njemu. Budući da je vizantijska hrišćanska tradicija rutinski identifikovala Petrov dom u Betsaidi, a ne u Kapernaumu kao što se danas često misli, izgleda da je bazilika u znak sećanja na njegovu kuću“, rekao je Stiven Notli, profesor Najak koledža i rukovodilac iskopavanja.
Natpis se nalazi unutar okruglog medaljona uokvirenog sa dve crne linije tesera. To je deo većeg, cvetnog mozaika na podu crkvene sakristije, prostora ili prostorije u kojoj se sveštenici pripremaju za službu.
Arheolozi se takođe nadaju da će prilikom sledeće faze iskopavanja u oktobru pronaći natpis posvećen Petrovom bratu Svetom Andreju, jer je crkva verovatno bila posvećena obojici.
Prema Jevanđelju po Jovanu, Sveti Petar, Sveti Andrej i Sveti Filip su svi rođeni u ribarskom selu zvanom Vitsaida. Hrišćani veruju da je ova lokacija takođe mesto nekih od Isusovih čuda, uključujući isceljenje slepog čoveka i hranjenje hiljada ljudi sa pet hlebova i dve ribe.
Današnji arheolozi nisu baš sigurni gde se nalazila Vitsaida, iako su sumnje suzili na nekoliko mesta: arheološko nalazište Et Tel, selo Mesadije i arheološko nalazište El Araj.
Crkva možda nije sagrađena na tačnoj lokaciji Petra i Andreja, jer su poplave i protok vremena možda zamutili lokalno sećanje na to gde su živeli, piše Harec.
Ipak, novootkriveni natpis dodaje zbirci dokaza koji ukazuju da je lokacija El Araj nekada bila Vitsaida. Istraživači kopaju na lokalitetu od 2016.
„Slučaj za El Araj nije samo ubedljiv; već postaje sve upečatljiviji sa svakom sezonom iskopavanja“, rekao je Robert Kargil, arheolog sa Univerziteta u Ajovi.
Spuštanje replike starog broda u Izraelskom brodogradilištu - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Istoričari rekonstruisali biblijsko putovanje i otkrili tajnu broda apostola /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala