- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Srem 1942“: Izložba o ustaškim i nemačkim zločinima

© Javni domenUstaše bacaju ljude u jamu
Ustaše bacaju ljude u jamu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Povodom obeležavanja 80. godišnjice hrvatskih i nemačkih masovnih ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Sremu, Muzej žrtava genocida priređuje reprezentativnu izložbu pod nazivom „Srem 1942“ u nedelju, 28. avgusta 2022. godine u 12 časova, u zdanju Crkvene riznice srpske pravoslavne crkvene opštine Šid.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Autori izložbe su istoričari doktorand Bojan Arbutina, kustos Muzeja žrtava genocida i Radovan Sremac, viši kustos Muzeja naivne umetnosti Šilijanum u Šidu.
Autor postavke je Nikola Radosavljević, rukovodilac Grupe za programe u kulturi, prosveti, umetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida.
Postavku upotpunjava dvojezična publikacija, srpsko-engleski katalog izložbe. Pripremom za štampu publikacije rukovodila je Aleksandra Mišić, kustos i izvršna urednica izdavačke delatnosti Muzeja žrtava genocida.
Realizaciju projekta podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Telekom Srbija i Fondacija Muzeja žrtava genocida i njen upravitelj Stanko Debeljaković.

Ustaško-nacistički zločini u Sremu 1942. godine

U periodu od početka avgusta do sredine septembra 1942. godine u Sremu je sprovođena zločinačka „akcija“ Viktora Tomića u cilju uništavanja partizanskih snaga.
Uspešne akcije sprovođene u proleće i leto 1942. godine, među kojima se naročito istakla akcija sremačkih partizana pod nazivom „Ni zrna žita okupatoru“ tokom koje su uništavana žetva i poljoprivredna mehanizacija, saobraćajne komunikacije, podstakla je vlasti Nezavisne Države Hrvatske da pokrenu veliku hrvatsko-nemačku ofanzivu na Srem pod kodnim imenom „Borovski“.
U operaciji „Borovski“ učestvovalo je 17 hiljada ustaša, domobrana i Nemaca pod komandom nemačkog generala Borovskog. Nemačke jedinice, popunjene iz borbene grupe „Zapadna Bosna“ koje je dejstvovala na prostoru Kozare samo mesec dana ranije, tokom juna i jula 1942. godine, postupale slično kao i prilikom operacija na prostoru Kozare.
© Foto : Muzej žrtava genocidaPozivnica za otvaranje izložbe „Srem 1942“
Pozivnica za otvaranje izložbe „Srem 1942“ - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pozivnica za otvaranje izložbe „Srem 1942“
Uz malobrojne partizanske gubitke, tokom operacije najviše su stradali civili po sremačkim selima i u fruškogorskim zbegovima, a procenjuje se da je tokom operacije stradalo oko 6.000 Srba u Sremu.
Uz operaciju „Borovski“ sprovođena je i „akcija“ Viktora Tomnića koja je bila direktno usmerena na likvidaciju civilnog stanovništva.
U „Otvorenoj zapovijedi“ Glavnog ustaškog stana (GUS) od 9. avgusta 1942. godine formirano je „Više redarstveno povjereništvo“ za području Velike župe Vuka sa sedištem u Vukovaru, na čelu sa Viktorom Tomićem, koje je imalo za cilj „uspostavu mira na prostoru Srema“.
Masovna hapšenja Srba u Sremu, improvizovana suđenja, a potom i streljanja otpočela su 6. avgusta 1942. godine u Sremskoj Mitrovici, da bi se potom raširila po celoj teritoriji Srema. Masovna streljanja vršena su po celom Sremu, međutim, po obimu stradanja istakla su se streljanja vršena na stratištu Dudik u blizini Vukovara, i na sremskomitrovačkom pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici.
Žrtve koje nisu streljane u Sremu uglavnom su upućivane u jasenovački sistem koncentracionih i logora smrti.
Tokom streljanja u Sremu život je izgubio i poznati srpski slikar Sava Šumanović. Bilo je to u noći između 30. i 31. avgusta 1942. godine, na sremskomitrovačkom pravoslavnom groblju.
Tokom „akcije“ Viktora Tomića ubijeno je oko 6.000 muškaraca, žena, staraca i dece, a uhapšeno je preko 10.000 civila, navodi Muzej žrtava genocida.
Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
SRBIJA
Direktor Muzeja žrtava genocida uputio protestno pismo zbog skandaloznog tvita italijanske ambasade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala