Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Direktor Muzeja žrtava genocida uputio protestno pismo zbog skandaloznog tvita italijanske ambasade

© Sputnik / Nenad ZorićJasenovac
Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
Pratite nas
Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić uputio je italijanskom ambasadoru u Hrvatskoj protestno pismo u vezi sa neprimerenim sadržajem objave postavljene na Tviter nalogu Ambasade Italije u Hrvatskoj u kojoj se u kontekstu memorijalizacije jasenovačkih žrtava izražava solidarnost sa hrvatskim narodom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ristić je od Ambasade zatražio da tu objavu ukloni i uputi javno izvinjenje preživelim žrtvama genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, kao i njihovim potomcima.
Naime, na zvaničnoj Tviter stranici italijanske ambasade u Zagrebu objavljeno je da je ambasador Pjerfrančesko Sako odao počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, u ime mira i zaštite slobode i ljudskih prava. Na kraju objave, uz fotografiju na kojoj se vidi ambasador Sako kako polaže cveće na spomenik jasenovačkim žrtvama, stoji: „Solidarnost sa hrvatskim narodom“.
„U ime Muzeja žrtava genocida, nacionalne ustanove kulture Republike Srbije koja se bavi naučnim istraživanjima i memorijalizacijom stradanja na području okupirane Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, a naročito žrtava genocida počinjenog nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda na području Nezavisne Države Hrvatske u istom periodu, upućujem odlučan protest i javnu osudu zbog neprimerenog sadržaja objave postavljene 22. aprila 2022. godine na zvaničnom Tviter nalogu Ambasade Republike Italije u Republici Hrvatskoj u kojoj se u kontekstu memorijalizacije jasenovačkih žrtava izražava solidarnost sa hrvatskim narodom“, naveo je Ristić.
On je u protestnom pismu podsetio da su pripadnici hrvatskog naroda bili žrtve represivnog državnog, vojnog i policijskog aparata NDH isključivo u onoj meri u kojoj su ih vlasti te iste NDH percipirale kao svoje protivnike.
Istovremeno, pripadnici srpskog, jevrejskog i romskog naroda bili su u NDH jasno označeni kao oni koje treba u potpunosti fizički, identitetski i verski istrebiti, naveo je Ristić.
„Stoga ostaje nejasno to na koji se tačno segment hrvatskog naroda odnose izrazi Vaše solidarnosti u kontekstu kulture sećanja na jasenovačke žrtve“, istakao je Ristić.
Kako je ukazao, sadržaj objave izazvao veliko uznemirenje građana Republike Srbije, a posebno preživelih, odnosno potomaka žrtava genocida počinjenog nad stotinama hiljada Srba, kao i desetinama hiljada Jevreja i Roma na području NDH.
„Poznato je da je sistem koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, čiji ste lokalitet posetili u okviru komemoracije nedužnim srpskim, jevrejskim, romskim i drugim žrtvama, po pokazanoj bestijalnosti hrvatskih ustaša bio najmonstruoznije gubilište u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata (1939-1945)“, dodao je Ristić.
Stoga sadržaj objave, osim toga što uključuje uvredu retkim preživelima jasenovačkog gubilišta i stotinama hiljada njihovih potomaka širom prostora nekadašnje Jugoslavije, istovremeno predstavlja grubu i javnu distorziju genocida počinjenog nad Srbima, Holokausta i Samudaripena koju Muzej žrtava genocida odlučno odbacuje i osuđuje, poručio je Ristić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala