- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Neprobojni šlem "Ratnik" čuva ruske vojnike

© Sputnik / Olivera IkodinovićOprema "Ratnik"
Oprema Ratnik - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Iskustvo borbene upotrebe pokazalo je da šlem ruske vojne opreme „Ratnik“ štiti vojnike za 40 procenata efikasnije od sličnih šlemova u zemljama NATO-a, rečeno je Sputnjiku u državnoj korporaciji „Rosteh“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Iskustvo upotrebe opreme 'Ratnik' u borbenim uslovima pokazuje da ona realno spasava živote. Pre svega, šlem 6B47 štiti glavu vojnika 30 do 40 procenata efikasnije nego slična vojna oprema NATO-a“, rečeno je u „Rostehu“.
U korporaciji su precizirali da je glavni zadatak tvoraca šlema „Ratnika“ bio da se vojnik zaštiti od sitnih objekata, pošto je u praksi oko 75 procenata slučajeva ranjavanja vojnika u glavu upravo posledica malih gelera od jednog do 1,5 grama.
Prema podacima „Rosteha“, šlem „Ratnika“ štiti ne samo od sitnih objekata, nego može da zaštiti vojnika i od povreda većim gelerima projektila, prečnika 25 do 30 milimetara, pa čak i od metaka.
„Poznati su slučajevi kada je šlem uspeo da zaštiti vojnika čak i od neočekivanih uticaja, kao što je, na primer, direktan pogodak metka iz automatske puške“, naveli su predstavnici korporacije.
Šlem efikasno štiti od udaraca i trauma. Ima tri sloja, što mu daje visoka amortizujuća svojstva, dobro neutralizuje udare – na šlemu mogu da se pojave udubljenja, može da se deformiše, ali vojnik ostaje nepovređen.
Ukrajinski vojnici istovaruju američko oružje na aerodromu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
RUSIJA
Novo američko oružje neće stići do Ukrajine mesecima ili godinama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala