- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blinken povodom Dana nezavisnosti Ukrajine: SAD će nastaviti da pomažu Kijevu da se odbrani

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaEntoni Blinken
Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države podržavale su Ukrajinu tokom 31. godine njene nezavisnosti i nastaviće da joj pomažu da se odbrani, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Sjedinjene Američke Države bile su zajedno sa ukrajinskim narodom 31. godinu (od dana proglašenja nezavisnosti) i nastavićemo da čvrsto stojimo uz njega u odbrani njegove slobode“, navodi se u saopštenju Blinkena povodom Dana nezavisnosti Ukrajine.
Američki diplomata je takođe obećao da je Ukrajina ostati suverena i nezavisna država.
Blinken je ranije izjavio da je ukupan obim vojne pomoći koju je Vašington izdvojio za Ukrajinu premašio 10 milijardi dolara.
Ukrajina 24. avgusta obeležava Dan nezavisnosti. Tog dana 1991. godine Vrhovni Savet USSR usvojio je Akt o proglašenju nezavisnosti republike.

Stigle milijarde bespovratne pomoći

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da je Kijev dobio od Sjedinjenih Država 3 milijarde dolara bespovratne pomoći.
On je istakao da je to prva tranša od dodatnih 4,5 milijardi dolara direktne podrške iz budžeta.
Ranije je premijer izjavio da Kijev računa da će dobiti do 16 milijardi dolara do kraja godine od inostranih partnera, pored već dobijenih 14 milijardi.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ukrajinski vojnici istovaruju američko oružje na aerodromu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
RUSIJA
Novo američko oružje neće stići do Ukrajine mesecima ili godinama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala