- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Varšava i Budimpešta u svađi zbog odnosa s Moskvom

© AP Photo / LM OteroMađarski premijer Viktor Orban govori na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) u Dalasu
Mađarski premijer Viktor Orban govori na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) u Dalasu - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Poljska i Mađarska su u svađi zbog nesuglasica u vezi s ruskom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, piše list „Forin polisi“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Autorka teksta Amanda Koakli napominje da premijeri dve zemlje, Mateuš Moravjecki i Viktor Orban, imaju dijametralno suprotne stavove o sukobu.
„Neliberalni savez u Centralnoj Evropi, koji su stvorile Mađarska i Poljska, bliži se zalasku zbog razlika u odnosu prema ruskoj specijalnoj operaciji. Dok Varšava, koja je među glavnim pristalicama politike Ukrajine, poziva da se pojačaju sankcije protiv Moskve i da se poveća vojna pomoć Kijevu, Budimpešta izbegava bilo kakve značajne mere i umesto toga se usredsredila na očuvanje dobrih odnosa s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom“, navodi Koaklijeva.
Autorka teksta smatra da pogoršanje odnosa Budimpešte i Vašrave može biti štetno za zemlje koje se oglušuju o pravila Evropske unije.
„Taj razdor je podstakao premijera Poljske Mateuša Moravjeckog da izjavi da su se putevi dveju nacionalnih konzervativnih vlada, koje odavno vezuju otpor prema imigrantima, Briselu i vladavini zakona – razišli“, navodi se u tekstu.
Amanda Koakli među Orbanovim potencijalnim saveznicima vidi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i partiju „Braća Italije“, koja bi mogla da pobedi na italijanskim izborima u septembru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala