- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ruski višecevni bacači raketa Grad u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska: Ukrajinske snage provociraju kako bi Rusiju optužili za neselektivne napade

Pratite nas
U toku je 181. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se borbe u Soledaru i oko Gorlovke, dok ukrajinska vojska nastavlja da pušta dronove u pravcu Krima. Ruska vojska je izašla na administrativnu granicu Nikolajevske oblasti. Ukrajinske snage ponovo su granatirale centar Donjecka, u napadu ima žrtava.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:26 23.08.2022
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
RUSIJA
Ruska vojska: Ukrajinske snage provociraju kako bi Rusiju optužili za neselektivne napade
22:14 23.08.2022
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
RUSIJA
Rusija: Kijev priznao da što više Rusa sada ubiju, manje će to morati da rade sledeće generacije
22:14 23.08.2022
20:33 23.08.2022
Učesnici „Krimske platforme“ shvataju da Krim nikada neće prestati da bude deo Rusije, a sam događaj udaljava njegove učesnike od Krima, izjavio je lider republike Sergej Aksjonov.
„Ovo je parada političkih nakaza, drugačije se to ne može nazvati. Pored toga, taj pokret ‘Krimska platforma’ udaljava učesnike od Krima sve više i više. Teme su bile predvidive – kako maksimalno naškoditi Rusiji, nama. Sve oni shvataju, kao i da Krim neće videti, kao ni svoje uši“, izjavio je Aksjonov u emisiji „Solovjov uživo“.
19:42 23.08.2022
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je svetsku zajednicu da Rusiji postavi ultimatum kako bi ruska vojska napustila teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane.
„Rusija mora da se povuče sa teritorije nuklearke. U pitanju je opasnost po ceo svet. Zato moraju da se povuku. Prinudno. Neophodno je izvršiti pritisak na Rusiju i postaviti joj ultimatum u ime međunarodne zajednice“, izjavio je Zelenski tokom brifinga na samitu Krimske platforme.
Govoreći o planiranoj misiji IAEA na stanici, Zelenski je istakao da je Kijev spreman da pristane na posetu stručnjaka samo preko teritorije koju kontroliše, zapretivši da ako IAEA dođe u Energodar preko Krima, onda „IAEA više neće doći kod nas“.
19:41 23.08.2022
U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 120 granata iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 milimetra i iz minobacača kalibra 120 milimetara, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.
Gađani su okruzi sedam naselja DNR. U granatiranju je poginulo četiri civila, a 12 je ranjeno. Oštećene su 22 zgrade i šest civilnih objekata.
U borbama je poginulo šest pripadnika snaga DNR, a 12 je ranjeno.
18:53 23.08.2022
Direktor IAEA: Misija dolazi u Zaporošku nuklearku u narednih nekoliko dana
Misija IAEA mogla bi da dođe u Zaporošku nuklearnu elektranu u narednih nekoliko dana ako pregovori budu uspešni, izjavio je generalni direktor ove agencije Rafael Grosi.
„Nastavljam veoma aktivne i intenzivne konsultacije sa svim stranama kako bi se ova vitalna misija IAEA mogla održati bez daljeg odlaganja. Prisustvo IAEA će pomoći stabilizaciji situacije nuklearne bezbednosti na terenu i smanjiti rizik od ozbiljne nuklearne nesreće u Evropi. Očekuje se da će se misija održati u narednih nekoliko dana, ako pregovori koji su u toku budu uspešni“, navodi se u saopštenju Grosija objavljenom na sajtu IAEA.
18:51 23.08.2022
Ukrajina je podnela zahtev Evropskom sudu za ljudska prava u kojem traži da se preduzmu mere za sprečavanje suda za ukrajinske ratne zarobljenike, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.
„Ukrajina zahteva da se preduzmu hitne mere za sprečavanje upotrebe ukrajinskih branilaca bilo koje vrste u takozvanim ‘tribunalima’ i drugim pokaznim suđenjima“, navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku (društvena mreža zabranjena u Rusiji kao ekstremistička).
Prema rečima ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe, bilo kakva suđenja ratnim zarobljenicima u propagandne svrhe su zabranjena i izjednačavaju se sa ratnim zločinima.
Sa svoje strane, zamenica ministra pravde Ukrajine Irina Mudra izrazila je uverenje da će sud za ljudska prava udovoljiti zahtevu Kijeva.
„Naš stav je jasan: oni su ratni zarobljenici, protiv njih ne može da se sprovede nijedno suđenje. Očekujemo da sud za ljudska prava pažljivo razmotri i udovolji zahtevu Ukrajine“, rekala je ona.
18:41 23.08.2022
Zelenski: Kijev nije spreman za prekid vatre
Kijev nije spreman za prekid vatre i ne planira da stabilizuje situaciju kako bi „umirio Rusiju“, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
„U ovom trenutku nismo spremni za prekid vatre. Objasnili smo da neće biti ‘Minska-3’... Stoga se država Ukrajina neće baviti stabilizacijom situacije tamo gde se sada nalaze trupe, kako bismo nekako smirili Rusku Federaciju“, rekao je Zelenski na brifingu posle samita „Krimske platforme“.
„Pre zime, želimo... mnogo toga“, dodao je Zelenski.
18:21 23.08.2022
15:50 23.08.2022
Još jedna bespilotna letelica koja je doletela u Sevastopolj oborena je iznad mora, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.
„Sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani su iznad mora. Oborena je bespilotna letelica. Sve je u redu, ostajemo mirni“, napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu.
15:48 23.08.2022
Lider Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik izjavio je da su ukrajinske trupe podvrgle jakom granatiranju centar Donjecka tokom špica kako bi nanele veću štetu civilnom stanovništvu.
„Ukrajinski nacionalisti su ponovo podvrgli glavni grad Donjecke Narodne Republike forsiranom granatiranju. Napad na sam centar grada izveden je tokom špica sa jednim jedinim ciljem da se nanese što veća šteta civilnom stanovništvu“, napisao je Pasečnik na svom Telegramu.
14:36 23.08.2022
Kanada je uvela nova ograničenja protiv Rusije, a na sankcionom spisku našla su se 62 fizička lica i jedno odbrambeno preduzeće, izjavio je kanadski premijer Džastin Trudo.
Sankcije su uvedene protiv ruskog koncerna „Automatika“, koji je u sastavu „Rosteha“, premijera Donjecke Narodne Republike Vitalija Hocenka, direktora koncerna „Almaz-Antej“ Jana Novikova, predsednika kompanije „Kalašnjikov“ Alan Lušnikov i drugih predstavnika vojne industrije Rusije.
14:29 23.08.2022
13:29 23.08.2022
Počeo je drugi samit "Krimske platforme" U Ukrajini, javljaju ukrajinski mediji.
On se ove godine održava u formi video-konferencije. Na njemu učestvuju predstavnici oko 60 država i međunarodnih organizacija, između ostalih i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsednik Poljske Andžej Duda koji je lično doputovao u Kijev.
12:51 23.08.2022
Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin posetio je Donjecku Narodnu Republiku, gde je imao sastanak sa njenim liderom Denisom Pušilinom, kao i sa poslanicima Narodnog saveta DNR.

"Treba da formiramo jedinstveni pravni prostor u najraznovrsnijim sferama – obrazovanju, zdravstvu, saobraćaju i komunalnoj infrastrukturi", saopštio je Volodin tokom posete.

12:35 23.08.2022
12:16 23.08.2022
Izvršen je pokušaj atentata na zamenika načelnika odeljenja za unutrašnju politiku Hersonske oblasti Igora Telegina.
Zvaničnik je živ, rekao je zamenik načelnika vojno-građanske administracije regiona Kiril Stremousov.
Prema njegovim rečima, u njegovoj blizini je eksplodirala improvizovana eksplozivna naprava.
12:08 23.08.2022
11:59 23.08.2022
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala