- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Kijev priznao da što više Rusa sada ubiju, manje će to morati da rade sledeće generacije

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Napadi Kijeva na Zaporošku nuklearnu elektranu koji i dalje traju posledica su zločinačke popustljivosti Zapada, izjavio je Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama na sednici Saveta bezbednosti koju je Rusija sazvala povodom situacije u nuklearci.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

On je dodao da na prošloj sednici SB UN „nijedna od zapadnih delegacija nije pokazala da je odlučna da osudi napade ukrajinskih snaga na nuklearku, niti da pozove kijevski režim da ih zaustavi“.
Diplomata je istakao da se situacija sa nuklearnom bezbednošću u poslednje dve nedelje pogoršala i da „ukrajinske snage skoro svakodnevno granatiraju teritoriju nuklearke, stvarajući realan rizik od radijacijske havarije na nuklearci sa katastrofalnim posledicama po ceo evropski kontinent“.

Rusija ne razmešta naoružanje na teritoriji nuklearke

Diplomata je dodao da Rusija ne razmešta teško naoružanje na nuklearci i ne koristi je u vojne ciljeve.
„Potvrđujemo da u nuklearci vlada zdrava radna atmosfera i da niko nikog ne maltretira. Uprkos lažnim izjavama kijevskog režima i njegovih pokrovitelja, Rusija ne razmešta na teritoriji nuklearke teško naoružanje i ne koristi nuklearnu elektranu u vojne ciljeve. Ministarstvo odbrane je spremno da IAEA dostavi fotografije visoke rezolucije na kojima se vidi da se naoružanje, naročito teško, ne raspoređuje na teritoriji nuklearke“, objasnio je on.
Nebenzja je naglasio da Moskva očekuje da će IAEA u najskorije vreme posetiti Zaporošku nuklearku i da je spremna na maksimalnu saradnju.
Takođe je istakao da je Rusija jutros dostavila Savetu bezbednosti UN i Generalnoj skupštini fotografije koje svedoče o granatiranju nuklearke od strane ukrajinskih snaga.

Ideja o demilitarizovanoj zoni – neodgovorna

Diplomata je još naglasio da su pozivi Zapada da se stvori demilitarizovana zona oko Zaporoške nuklearke bez uzimanja u obzir stvarnih okolnosti neodgovorni.
Ruski predstavnik je upitao zamenika generalnog sekretara UN Rozmari Dikarlo da li je generalni sekretar Antonio Gutereš tokom posete Ukrajini dobio obećanje od ukrajinskog lidera Zelenskog da neće granatirati nuklearku.

„Kakvu procenu sekretarijat UN može dati povodom toga što ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju nuklearku u svetlu saopštenja IAEA kako je duboko uznemirena situacijom?“, upitao je Nebenzja.

Cilj – ubiti što više Rusa

Predstavnik Rusije je konstatovao da su ruske vlasti ogorčene što Zapad pomaže ukrajinskim specijalnim službama u pripremi minera-diverzanata za istrebljenje nepogodnih.

„Zvanični predstavnici kijevskog režima otvoreno pozivaju na ubijanje Rusa. Ukrajinski ambasador u Kazahstanu Petr Vrubljovski nedavno je javno izjavio da je cilj Ukrajine ubistvo najvećeg broja ruskog stanovništva i da što više Rusa bude sada ubijeno, manje će morati da ubiju sledeće generacije Ukrajinca“, istakao je Nebenzja.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
RUSIJA
Šefovi diplomatija Rusije i Francuske razgovarali o poseti Zaporoškoj nuklearki misije IAEA
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
RUSIJA
Sistem zaštite u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani podignut na viši nivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala