- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Stradaće stotine hiljada“: Šta vlasti zapadnih zemalja serviraju sugrađanima

© AP Photo / Manuel Balce CenetaAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Zapadni mediji zastrašuju ljude nuklearnim ratom s Rusijom. Jedni savetuju ljudima da se mole, drugi traže da se poveća odbrambeni budžet, a treći da se više pomaže Ukrajini. Eksperti smatraju da vlasti SAD i Evropske unije na taj način pokušavaju sa sebe da skinu odgovornost za sopstvene agresivne planove i ekonomske neuspehe.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Poslednji argument

List „Dejli mejl“ prenosi reči britanskog zapovednika Pola Karnija, koji je vojnicima posavetovao da se oproste s porodicama pošto će uskoro biti poslati na front. On je, takođe, tražio da se o tome obaveste sveštenici i socijalne službe, kako bi podržali napuštene roditelje, žene i decu.
Velika Britanija je spremna, kako je rekao Karni, da se suprotstavi svakoj agresiji. U toj zemlji obučavaju se hiljade ukrajinskih vojnika.
I Evropska unija se priprema da razmesti kamp za obuku ukrajinskih vojnika u jednoj od zemalja koje se graniče s Ukrajinom, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj i podsetio na to da Poljska, Češka i Francuska već obučavaju ukrajinske vojnike.
Istovremeno, britanski novinari ukazuju na impozantan arsenal taktičkog nuklearnog oružja koji ima Rusija. Vojni ekspert Vesli Kalp navodi da takve zalihe municije izazivaju nervozu kod generala NATO-a. Prema njegovim rečima, Rusija može da ispali rakete s nuklearnim punjenjem malog kapaciteta s mora, iz vazduha i s kopna.
A američki list „Hil“ tvrdi da je Moskvi poznato da nuklearna doktrina SAD ima slabu tačku, odnosno da Vašington ima dovoljno nuklearnih bombi i raketa, ali da one nisu dobro zaštićene u skladištima i u avionima koji ih prevoze, te da je predviđeni period od trenutka potencijalnog naređenja do potencijalnog izvršenja nuklearnog napada predugačak.
„Hil“ predlaže američkim vlastima da se posvete izradi nove generacije krstarećih raketa malog i srednjeg dometa s nuklarnim bojevim glavama, što su predsednici SAD, uključujući aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena, do sada sprečavali.
Predstavnici Moskve kategorički odbacuju bilo kakve planove da se nuklearno oružje upotrebi ili da se napadnu zemlje NATO-a. Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov je izjavio da je upotreba nuklarnog oružja moguća samo u slučaju pretnje opstanku države, da niko neće napasti prvi i da nema mesta strahu.

Kraj otopljavanja

Glavni problem zapadnih zemalja danas, međutim, uopšte nije treći svetski rat nego ekonomska kriza. U baltičkim zemljama inflacija je premašila 20 odsto, u Češkoj 17, a u Poljskoj 14 procenata. Inflacija u Velikoj Britaniji je oko deset, a u Nemačkoj i SAD oko osam procenata. To su rekordni pokazatelji u poslednjih 40, 50 godina.
Situaciju dodatno pogoršavaju cene gasa koje su krajem avgusta premašile 3.000 dolara za hiljadu kubika. Poslednji rast cena usledio je nakon saopštenja „Gasproma“ o obustavljanju rada gasovoda „Severni tok“ zbog planskog tehničkog servisiranja. A Evropljani u maniru sankcionog rata nameravaju da potpuno odustanu od ruskog gasa u budućnosti.
U međuvremenu „Hil“ predskazuje žiteljima Evrope „smrtonosnu zimu“, koja će nastupiti zbog eksperimenata sa zelenom energetikom i ruskim energentima. Prema prognozama izdanja, od hladnoće će umreti oko 200.000 ljudi. Samo u Velikoj Britaniji smrznuće se, prema prognozama „Hila“, oko 28.000 ljudi.
Još sredinom avgusta britanski ministar za ekonomiju i zaštitu klime Robert Habek upozorio je sugrađane da će se javna zdanja tokom jeseni i zime zagrevati samo do 19 stepeni. Kako bi se izbegli katastrofalni problemi, Nemci će morati da smanje upotrebu gasa za 20 odsto. Kancelar Nemačke Olaf Šolc želi da se dogovori s Kanadom o isporukama energenata, ali ne prirodnog gasa, nego vodonika.

Skretanje pažnje stanovništva s pravih problema

Eksperti s kojima je razgovarao Sputnjik smatraju da lideri zapadnih zemalja optuživanjem Rusije da priprema nuklearni napad na bilo koga pokušavaju da skrenu pažnju stanovništva s unutrašnjih problema i da opravdaju sopstvene agresivne planove.
„Ruski zvaničnici uvek naglašavaju da ne planiraju da upotrebe nuklarno oružje, a zapadni političari redovno dozvoljavaju sebi da iznose takve pretnje. Ranije su predstavnici NATO-a isto tako govorili da neće širiti Alijansu na istok i da Moskva želi da obnovi Sovjetski Savez ili Rusku imperiju. Posledično – taj vojni blok je počeo da se naduvava“, kaže politikolog Aleksej Muhin.
Ako se pogleda struktura strateških nuklearnih snaga SAD i Rusije, lako se može primetiti da se Amerikanci oslanjaju na prvi razoružavajući napad, naglašava zamenik Instituta zemalja Zajednice nezavisnih država Vladimir Jevsejev.
Prema njegovim rečima, pretnja je usmerena kako prema Rusiji, tako i prema Kini, jer Vašington namerava da izgradi podmornice za vojnu flotu Australije.
„Ipak Moskvu ističu kao glavnu pretnju čovečanstvu. Stvarajući lik spoljnog neprijatelja zapadne vlasti pokušavaju da učvrste položaj unutar svojih zemalja. Tamo je vrlo mnogo lomova, što su dublji, to jača mora biti pretnja. U skladu s tim, u društvu se rasplamsavaju rusofobska raspoloženja“, objašnjava Jevsejev.
Od svih problema ekonomska kriza je za zapadne zemlje postala najuvredljivija: donedavno se smatralo da Rusija pokriva svega dva procenta svetske ekonomije i da se može prosto „ukinuti“.
„Posledice sankcija su razvejale tu iluziju. Tako se pojavila nova bajka o tome da Moskva ugrožava ceo svet, ali ako Vašington i Brisel nastave da idu u tom pravcu, postoji rizik da nuklearni rat prestane da bude samo horor priča“, upozorava Muhin.
Nuklearni rat - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
RUSIJA
Rusija zna za slabu tačku u američkom nuklearnom štitu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala