Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Nema nazad, iza je Srbija!“ Odlazak junaka drugog Kosovskog boja

CC BY-SA 3.0 / / General u penziji Božidar Delić
General u penziji Božidar Delić - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
General Delić preminuo je danas, nakon duge i teške bolesti, u 67. godini života, ali njegova dela, žrtva koju je podneo za svoj narod i svoju otadžbinu - ostaju. Ime Božidara Delića i njegova čuvena krilatica „Nema nazad, iza je Srbija“, upisali su se u stranice srpske istorije.
Delić je učestvovao u ratu u Hrvatskoj (1991-1992), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini, bio komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995-1999) tokom rata na Kosovu i Metohiji, a potom i komandant Beogradskog korpusa.
Vladimir Lazarević, general pukovnik, komandant ratnog Prištinskog korpusa za vreme NATO agresije i komandant Treće armije vojske SRJ pozdravio se od svog saborca i sabrata sledećim rečima:
Naša vojska, vojska Jugoslavije i Srbije imala je u ne tako davnoj prošlosti veliki broj junaka i heroja koji su zadužili naša sadašnja i buduća pokolenja. Jedan od najistaknutijih heroja u Drugom Kosovskom boju, koji se odigrao pre dvadeset i tri godine za vreme odbrane od NATO agresije, bio je general Boža. Bio je komandant herojske 549. motorizovane brigade i komandant odbrane Kosmeta za vreme invazije preko Paštrika, što je imalo presudan uticaj na tok agresije. Danas su tužni svi borci herojske 549. motorizovane brigade, svi borci legendarnog Prištinskog korpusa slavne Treće armije. Ponosni smo na njegova junačka dela i njegovu čuvenu komandu „Nema nazad, iza je Srbija!“. Neka počiva u miru, rekao je Lazarević za Sputnjik.
© AP Photo / Kostadin KamenovGeneral Vladimir Lazarević
General Vladimir Lazarević - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
General Vladimir Lazarević

Legendarni Prištinski korpus

Upravo su njegovo ratno umeće, znanje i veštine omogućile generalu Deliću da sa svojom brigadom na prizrenskom pravcu odnosno drimsko-kosovskom pravcu kao taktičko-operativnom pravcu zaustavi napredovanje NATO i spreči ga u prodoru ka centralnoj Srbiji.
Pukovnik Ljubinko Đurković, komandant drugog bataljona 125. motorizovane brigade Prištinskom korpusa Vojske Jugoslavije tokom bitke na Košarama iskoristio je ovu priliku da ukaže i na drugu stranu generala Delića, stranu o kojoj se nije pričalo mnogo. Privilegiju da je upoznaju imali su svi oni koji su sa Delićem prolazili kroz pakao rata.
Ono što je on učinio u odbrani od agresije NATO zaslužuje da ga narod pamti i Srbija ne zaboravi. One je svojim veštinama i sposobnostima, svojim karakterom i umećem, znao da bude blizak sa vojnicima, sa svojim oficirima i podoficirima i da svojim angažovanjem, svojim primerom da ih motiviše da budu spremni a mnogi su i dali živote da bi odbranili otadžbinu, izjavio je Đurković
© Sputnik / Lola ĐorđevićLjubinko Đurković
Ljubinko Đurković - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Ljubinko Đurković

Život za otadžbinu

On dodaje da je generala Delića krasila izvesna blagost kao i pitomost koju je ispoljavao prema svojim potčinjenima, dok je oštroumnu surovost čuvao za neprijatelje.

On je znao da bude i majka i otac za vojnika, ali i surovi vuk prema neprijatelju“, priseća se Đurković i ističe da „ono što nikada, ni u novije vreme, mnoge vojskovođe neće zavredeti, a to je da je znao da voli i ceni i sa merom da se žrtvuje za svoju otadžbinu, a ta mera bila je zalog i samog njegovog života, kaže Đurković.

Božidar Delić - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
SRBIJA
Preminuo general Božidar Delić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala