- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja pozvao UN da osude ubistvo Darje Dugine

© Sputnik / Braйan Smit / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Rusija poziva UN da najoštrije osude ubistvo ruske novinarke Darje Dugine od strane Kijeva, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti o situaciji oko Zaporoške nuklearne elektrane, koji je sazvala Rusija.
„Napominjemo da je ovaj zločin osudio zvanični predstavnik Stejt departmenta SAD. Pozivamo Savet bezbednosti, rukovodstvo UN da odlučno osude ovaj još jedan zločin kijevskog režima. On (kijevski režim) ne samo da aktivno koristi nuklearne ucene gađajući Zaporošku nuklearnu elektranu i, zapravo, držeći stanovništvo Evrope kao taoce, već je prešao sve granice pribegavajući fizičkom nasilju nad nepoželjnim civilima iz redova stranih državljana“, istakao je Nebenzja.
Nebenzja je dodao da je Darja Dugina odavno bila meta ukrajinskih neonacista.
„Darija Dugina je imala 29 godina. Njen život je prekinut u cvetu mladosti. Zbog svojih profesionalnih aktivnosti, novinarka je dugo bila na nišanu ukrajinskih neonacista“, rekao je ruski diplomata.
„Evo njene fotografije sa zloglasnog sajta ‘Mirotvorac’, o kojem smo više puta govorili. Oni se otvoreno razmeću njenim ubistvom – kao što vidite, Darijina fotografija je precrtana sa natpisom ‘likvidirano’“, istakao je on, pokazujući fotografiju sa sajta „Mirotvorac“.
U subotu uveče izgoreo je automobil kojim je upravljala ruska novinarka i politikolog Darja Dugina. Ona je preminula na licu mesta. Prema nezvaničnoj verziji, automobil je eksplodirao kada je detonirana eksplozivna naprava postavljena na njemu.
Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da iza ubistva ruske novinarke stoje ukrajinske specijalne službe, a počinilac je državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je sa ćerkom doputovala u Rusiju 23. jula.
Sajt „Mirotvorac“ je poznat je po skandaloznim postovima u kojima se objavljuju lični podaci domaćih i stranih novinara, glumaca, političara i svih onih koji navodno predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti Ukrajine. Na spisku su i oni koji su posećivali Krim, kao i novinari koji su imali akreditacije Donbasa i izveštavali sa tog ratnog područja.
One koji se nađu na tom sajtu ukrajinski „Mirotvorac“ obično nazivaju „separatistima“, „saradnicima terorista“, „antiukrajinskim propagandistima“, „agentima Kremlja“ i sl.
Istražitelji na mestu ubistva novinarke Darje Dugine - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
RUSIJA
Ruski istražitelji: U ubistvo Dugine umešana i druga lica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala