- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ko je Srbin uhapšen u Kninu, oglasio se „Veritas“

© Tanjug / Zoran ŽestićUlaz u Kninsku tvrđavu
Ulaz u Kninsku tvrđavu - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“ oglasio se povodom nedavnog slučaja privođenja Srbina u Kninu, jer je na društvenim mrežama, kako je saopštila hrvatska policija, tokom avgusta 2019. i jula 2021. godine iz mržnje objavljivao sadržaje koji vređaju nacionalne osećaje hrvatskih građana.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Hrvatski mediji su, pozivajući se na policijsku upravu šibensko-kninsku, javili da je reč o 55-godišnjem muškarcu koji ima prebivalište u SAD, kao i da mu je određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od 15 dana. On je, dodaje se, počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.
Nijedan medij, međutim, nije objavio ni ime osumnjičenog niti sadržaj njegovih objava na društvenim mrežama, ukazao je „Veritas“, dodajući da su im se tim povodom iz Čikaga javili rođaci i prijatelji okrivljenog i otkrili njegov identitet.
Oni su u mejlu upućenom „Veritasu“ naveli da se okrivljeni zove Srboljub Popratnjak i da je njegov krimen što je objavio sliku Draže Mihailovića, i to onu iz magazina „Tajm“ od 25. maja 1942. godine.
„Iz toga bi se moglo zaključiti da su im i ‘Amerikanci povredili nacionalna osećanja’. Druga slika je iz četničkog Doma iz Indijane, blizu Čikaga. Ta četnička organizacija i Dom su ovde legalni, čak ih američka vlada smatra za saveznike iz Drugog svetskog rata. U pozadini te slike je Dražin portret na zidu. Čovek se zove Srboljub, pa bi i njegovo ime isto moglo da ‘vređa nacionalna osećanja Hrvata’. Na Fejsbuku* nije ni direktno ni indirektno spominjao i vređao Hrvate, ni jednom rečenicom, što se može videti i iz njegovog profila“, stoji u mejlu.
Rođaci i prijatelji Popratnjaka ističu da se u Čikagu i bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović slikala ispod Pavelićeve slike i postavljaju pitanje da li to vređa nacionalna osećanja Srba, Jevreja i Roma.
Napominju i da je porodica Popratnjak svake godine iz Amerike odlazila u rodni kraj i da do sada nisu imali problema, ali konstatuju da „Srbi iz Krajine, kada odlaze tamo, uvek mogu da očekuju slična iznenađenja“.
„Veritas“ dodaje da ih je kontaktiralo i nekoliko Srba povratnika sa kninskog područja, od kojih su saznali da je presudu donela sudija Prekršajnog suda u Šibeniku Mirjana Belamarić. Reč je o sudiji koja je 2017. za isti prekršaj na 16 dana zatvora osudila i Srbina Mladena Lošića (1976), rodom iz Oćestova kod Knina, koji je iz Srbije, gde živi kao izbeglica od avgusta 1995. godine, došao da obiđe rodni kraj.
„Neupućeni u zbivanja u Hrvatskoj, na osnovu pomenutih presuda mogli bi izvući zaključak da se hrvatsko društvo žestoko obračunava sa svim pokušajima relativizacije i revitalizacije nekih totalitarističkih režima i sistema iz prošlih vremena, posebno Drugog svetskog rata“, navodi „Vetritas“ i ističe da upućeniji znaju da to nije tako.
„Veritas“ skreće pažnju da u Hrvatskoj u poslednjih nekoliko godina ponovo eskalira rehabilitacija ustaštva.
„Skoro godinu dana u Jasenovcu je bila postavljena spomen-ploča hosovcima sa ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’; isti pozdrav, često praćen i ustaškom ikonografijom, redovno se čuje na sportskim terenima, koncertima, proslavama i protestima; snimaju se ‘dokumentarci’ koji falsifikuju istorijske činjenice; rehabilituju se osuđeni zločinci iz vremena NDH-a; društvene mreže su preplavljene fotografijama Pavelića i ostalih ustaških zločinaca, u Srboljubovom rodnom Kninu desetak dana pre njegovog hapšenja marširali su ‘crnokošuljaši’ u prisustvu celog državnog rukovodstva“, navodi se u saopštenju, uz pitanje da li neko uhapšen i osuđen za ta dela.
„Izgleda da je hrvatska vlast preko slučajeva ‘Popratnjak’ i ‘Lošić’ našla efikasan način zaštite od eventualnog povratka mlađih generacija krajiških Srba na pradedovska ognjišta“, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala