- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Španci odaju veliku čast Partizanu – crno-beli u Fuenlabradi posle tri decenije

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaši Partizana
Košarkaši Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Košarkaši Partizana devetog septembra igraće prijateljsku utakmicu protiv Fuenlabrade u dvorani „Fernando Martin“ u kojoj su crno-beli pre 30 godina igrali utakmice posle kojih su postali šampioni Evrope. Španci su ovaj meč najavljivali i pre nekoliko meseci i to uz naznaku da će tada otvoriti sportsku halu sa Partizanovim imenom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ljubav i poštovanje između Partizana i Fuenlabrade razvila se 1992. godine kada su košarkaši beogradskog kluba zbog tenzija u Jugoslaviji mečeve igrali na neuralnom terenu odnosno u španskom gradu Fuenlabrada sve do fajnal-fora koji se igrao u Istanbulu.
Nakon što je Partizan obeležio 30 godina od osvajanja evropske titule, Fuenlabrada je objavila da će se sportska hala u tom gradu zvati po beogradskom klubu i da će u sklopu te svečanosti biti odigrana prijateljska utakmica dva kluba.
Španci su Partizanu dali nadimak „Partizan de Fuenlabrada“, a postoji ideja da nova sportska hala u tom gradu nosi ime „Partizan“ zbog velikog prijateljstva koje je nastalo pre tri decenije što je ranije istakao predsednik kluba, ali još uvek nema zvanične potvrde.
Želimo da realizujemo tu ideju u sklopu obeležavanja tridesete godišnjice uspeha Partizana. Budući da se sportska hala u kojoj igramo zove „Fernando Martin, a fudbalski stadion „Fernando Tores“, voleli bismo da neki sportski objekat dobije ime po Partizanu. Predlog smo usaglasili sa navijačima, a preneli smo ga i gradskim vlastima. Namera nam je da Partizanovo ime ponese objekat u kom treniraju mladi talentovani igrači i igračice košarkaških selekcija iz Fuenlabrade. Sve ukazuje na to da će ako postignemo dogovor, Partizan u septemru gostovati u Fuenlabradi, a Željko Obradović će voditi tim. Planirano je da tom prilikom svečano otvorimo halu“, rekao je jednom prilikom Hose Kintana Vijar, predsednik španskog kluba.
U epskom finalu 16. aprila 1992. godine košarkaši Partizana savladali su u finalu Huventud u Istanbulu, ali su pre toga ostavili jedan deo srca u špankom gradu koji je takođe slavio najveći klupski uspeh u istoriji srpske košarke.
Španski navijači zavoleli su Partizan, a sjajan tim crno-belih nikada ne zaboravlja na tu podršku.
„Fuenlabrada je bila nešto što je vezano za naše osvajanje titule, ta ljubav i ta energija to se retko viđa, a bio sam po svetu“, istakao je Predrag Danilović.
Partizan je posejao seme profesionalne košarke u tom španskom gradu i zbog toga je poštovanje i danas uzajamno, a doseglo je i doga da će Španci očigledo dati ime hali po timu iz Beograda što do sada u sportu nije viđeno.
Košarkaši Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
SPORT
Najveće pojačanje Partizana za Sputnjik otkriva da ima jednu želju za Obradovića
Aleksa Avramović - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
SPORT
Fotografija koju Srbija nije želela da vidi
Željko Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
SPORT
Željkova dva cilja – jedan za navijače, jedan za igrače Partizana /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala