- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zvezdi treba „iks faktor“ – za elitu i 20 miliona evra!

© Foto: FK Crvena zvezdaDejan Stanković
Dejan Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Crvena zvezda pokušaće večeras od 21 čas da se domogne Lige šampiona iz trećeg pokušaja pod trenerskom palicom Dejana Stankovića. Posle neuspeha na Kipru protiv Omonije i Šerifa u Tiraspolju, crveno-beli u grotlu Marakane u revanš utakmici plej-ofa za elitno takmičenje dočekuju Makabi iz Haife posle poraza 3:2 u Izraelu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Karte za revanš meč „planule“ su praktično čim su puštene u prodaju i jasno je da je sve otvoreno, a Dejan Stanković ima samo jednu dilemu.
Ipak, velika je verovatnoća da će za razliku od prvog meča Slavoljub Srnić od prvog minuta istrčati na travu najvećeg srpskog stadiona, dok bi na klupu trebalo da se preseli Kings Kangva. U igri je i da umesto Kangve na terenu bude Seku Sanogo, ali Stanković naginje ka Srniću koji je prethodne sezone u tim bitnim utakmicama umeo da bude „iks faktor“.
Igrač takvih kvaliteta poput Sanogovih ili Srnićevih „vapio“ je i u Haifi da daleko ranije bude na terenu. Svestan je verovatno toga i Stanković, ali za prosutim mlekom nema plakanja.
Bilo i prošlo, ne gleda se u retrovizor već isključivo napred – ka Ligi šampiona i meču u kojem trijumf donosi minimalnih 20 miliona evropskih novčanica.
Jasno je da na golu nema dileme, i da je mesto među stativama rezervisano za Milana Borjana, ispred kojeg će po svoj prilici dejstvovati uigrani kvartet defanzivaca sa Strahinjom Erakovićem kao prinudnim desnim bekom, ali najboljim rešenjem u ovom trenutku.
U srcu obrane biće Nemanja Milunović i Aleksandar Dragović, a na levom boku tradicionalno Milan Rodić.
Jedina „korekcija“ očekuje se kod ta dva takozvana „osigurača“, pa bi uz Gelora Kangu trebalo od prvog minuta da zaigra pomenuti Slavoljub Srnić, umesto Kangve.
Tu Zvezda i Stanković dobijaju na sigurnosti pre svega, na mirnoći, jer je jasno da Kangva koji zna mnogo fudbala, ume da pojuri napred i da onda ostane praznina, a to crveno-belima nikako ne treba.
Jasno je da bi rani gol ubacio vodu u uši Haifi, ali neće Zvezda srljati u propast. Stanković se dvaput opekao na putu ka Ligi šampiona, a svestan je da armija navijača i svi koji vole Zvezdu sanjaju taj džekpot, koji bi bio najveći plus u si-viju talentovanog trenera i bivšeg prvaka Evrope iz igračkih dana.
© Grafika: Chosen11Crvena zvezda - Makabi Haifa
Crvena zvezda - Makabi Haifa - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Crvena zvezda - Makabi Haifa
Trio ispred dva defanzivca vezna i fudbaleri od kojih se očekuje kreacija na putu ka rušenju izraelskog šampiona Makabi Haife biće – Osman Bukari, koji se oporavio od povrede zadobijene u prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona, Mirko Ivanić i Aleksandar Katai.
Ispred njih biće Aleksandar Pešić, koji je u prvom meču uspeo uz dosta sreće da pronađe put do mreže rivala, a na taj dan postao je po drugi put tata.
Ipak, Stanković je miran i staložen pred trećim najvećim ispitom u dosadašnjoj karijeri, što potvrđuje i odgovor na pitanje novinara iz Izraela koji su na zvaničnoj konferenciji uoči važnog meča pitali da li će biti katastrofa za Crvenu zvezdu ukoliko se ne plasira u Ligu šampiona.
„Fudbal će se igrati i dalje, neće stati posle utakmice ni za Zvezdu, ni za Makabi. Oni su u prednosti za gol. Pokazali smo mane tamo, ali pokazaćemo i vrline u revanšu. Da li će biti katastrofa ili veliki neuspeh, na klubu je da odluči. Da li je sve neuspeh urađeno do sada ili dobar put kojim Zvezda treba da ide? Ja sam uvek na raspolaganju“, diplomatski je Dejan odgovorio Izraelcima.
I dok Stanković ima tu jednu dilemu oko zadnjeg veznog, strateg Zvezde očekuje da će dvostruki strelac za Makabi u prvom susretu, gorostasni Pjero biti spreman. Spekulisalo se da je povreda jača od želje, ali Stanković veruje da će igrati.
„Igraće on sigurno. Imaju jednu i dve zamene u slučaju povrede startera. Ne verujem da će nas iznenaditi, mogu da se pretvaraju u bilo koji sistem, kao i mi. Odgovore ćemo naći na terenu“, jasan je Dejan Stanković.
Računica je krajnje prosta. Makabi ima gol prednosti iz prvog meča (3:2), a Zvezdi samo u paklu Marakane pobeda od jednog ili više golova garantuje produžetke ili direktan plasman u Ligu šampiona koja se čeka tri godine od nokauta Kopenhagena posle penal lutrije.
Na Marakani su padali i daleko veći i jači klubovi od Makabija...
Pogled na severnu tribinu stadiona FK Crvena zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
SPORT
Zvezdina legenda upozorava Izraelce: „Srbija je druga planeta!“
Seku Sanogo - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
SPORT
Uzbuna u Zvezdi pred utakmicu vrednu 20 miliona evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala