- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija u UN: Zapad pomaže Ukrajini u pokušajima ucena oko Zaporoške nuklearke

© AP Photo / Mary AltafferSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Zapad pomaže Kijevu u pokušajima nuklearne ucene oko Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Poslednjih nedelja zapadni pokrovitelji Ukrajine u suštini pomažu Kijevu u njegovim pokušajima nuklearnih ucena, ignorišući činjenicu da Oružane snage Ukrajine granatiraju Zaporošku nuklearnu elektranu. Na sednici Saveta bezbednosti UN, koju je na tu temu Rusija sazvala prošle nedelje, nijedna od zapadnih delegacija nije pokazala odlučnost da nazove stvari pravim imenom i da pozove Kijev da prestane sa tim opasnim akcijama koje mogu da dovedu do radijacione katastrofe na evropskom kontinentu“, rekao je Nebenzja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na dijalog u cilju rešavanja situacije oko Zaporoške nuklearke.
„Ponovo potvrđujem da UN imaju u Ukrajini logističke i bezbednosne mogućnosti da podrže slanje misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju iz Kijeva u Zaporožje“, rekao je Gutereš.
Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio da Moskva računa na to da će biti realizovana poseta misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, te da će nastaviti sa radom na njenoj organizaciji. Kako je ranije saopšteno, poseta stručnjaka IAEA Zaporoškoj nuklearki bila je dogovorena još u junu, ali je obustavljena od strane rukovodstva UN.

Rusija će pokrenuti temu ubistva Dugine na sutrašnjoj hitnoj sednici SB UN

Nebenzja je podsetio da je Rusija zatražila da se u utorak održi hitna sednica SB UN o Zaporožju gde, kako je rekao, ne prestaju ukrajinske provokacije. Po njegovim rečima, na sednici će ruska strana pokrenuti i temu ubistva ruske novinarke Darje Dugine.
„To pokazuje prirodu ukrajinske države, jer je očigledna veza između njihovih diverzanata i tog ubistva što je već, zapravo, otkrila Federalna služba bezbednosti“, istakao je stalni predstavnik Rusije u UN.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

Ubistvo Darje Dugine

U subotu uveče izgoreo je automobil kojim je upravljala ruska novinarka i politikolog Darja Dugina. Ona je preminula na licu mesta. Prema nezvaničnoj verziji, automobil je detonirala eksplozivna naprava postavljena na njemu.
Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da iza ubistva ruske novinarke Darje Dugine stoje ukrajinske specijalne službe, a počinilac je državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je sa ćerkom doputovala u Rusiju 23. jula.
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
SVET
Lideri Nemačke, SAD, Francuske i Britanije pozvali na vojnu uzdržanost u blizini Zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala