- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lideri Nemačke, SAD, Francuske i Britanije pozvali na vojnu uzdržanost u blizini Zaporoške nuklearke

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc, američki predsednik Džozef Bajden, francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson pozvali su na vojnu uzdržanost u blizini Zaporoške nuklearne elektrane i na što skoriju posetu elektrani stručnjaka IAEA, saopštila je nemačka vlada.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U saopštenju se napominje da je nemački kancelar u nedelju razmenio mišljenja o međunarodnoj situaciji sa liderima SAD, Francuske i Velike Britanije.
„Razgovarali su i o situaciji u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju i pozvali na vojnu uzdržanost u njenoj blizini, kao i na što skoriju posetu objektu zaposlenih uIAEA“, navodi se u saopštenju.
Takođe se dodaje da su se lideri dogovorili da će se podrška Ukrajini nastaviti.
Osim toga, strane su razgovarale o situaciji na Bliskom istoku, kao i o pregovorima o nuklearnom sporazumu sa Iranom.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala