- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Mediji: Kipar kupuje „Gvozdenu kupolu”

© AFP 2023 / JACK GUEZ "Gvozdena kupola" je izraelski protivraketni odbrambeni sistem
Gvozdena kupola je izraelski protivraketni odbrambeni sistem - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Kipra postiglo je dogovor sa Izraelom o kupovini sistema protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola”, navodi Katimerini. Prema pisanju lista, dogovor je finaliziran, iako ni Nikozija ni Tel Aviv to do sada nisu javno potvrdili.
Komandant kiparske Nacionalne garde, general-pukovnik Dimokritos Zervakis, posetio je Izrael u martu. Tada su Izraelske odbrambene snage potvrdile da će „...general imati brifing na severnoj granici i posetiće bateriju sistema protivvazdušne odbrane ‘Gvozdena kupola‘“.
Raniji izveštaji u izraelskim i grčkim medijima ukazivali su na to da dve nacije vode pregovore o sporazumu najmanje od početka 2021.
Kipar trenutno poseduje sisteme protivvazdušne odbrane kratkog dometa (SHORAD) proizvedene u SAD. Prema izveštajima medija, Nikozija ih i dalje smatra „najboljim za najhitnije pretnje. Ipak, kiparske snage protivvazdušne odbrane takođe su sve zabrinutije zbog dronova turske proizvodnje, uključujući bespilotne letelice „Bajraktar“.
Katimerini prenosi da je kiparska nacionalna garda insistirala na nabavci izraelskih sistema protivvazdušne odbrane, navodeći svoje „operativne zahteve“. Izraelski proizvođač oružja „Rafael“ reklamira „Gvozdenu kupolu“ kao „borbeno dokazan sistem sa preko 2.000 presretanja“. Sposoban je da se suprotstavi raketama, minobacaču i artiljerijskim granatama, kao i „avionima, helikopterima i bespilotnim letelicama na veoma malom dometu“, navodi kompanija.
Kipar i Grčka optužili su Tursku za podsticanje tenzija u istočnom Mediteranu krajem jula, dok se Ankara spremala da pošalje brod za bušenje u to područje u potrazi za prirodnim gasom. Kipar, koji je podeljen po etničkim linijama između kiparskih Grka i kiparskih Turaka, glavna je tačka sporenja između Atine i Ankare.
Ovo se dešavaj samo nekoliko dana nakon što su Turska i Izrael objavili normalizaciju odnosa i potpunu obnovu diplomatskih odnosa, pošto su se njihovi ambasadori vratili u Tel Aviv i Ankaru nakon višegodišnjih tenzija. Nejasno je da li bi prijavljeni sporazum o oružju sa Kiprom uticao na odnose između Izraela i Turske. Ankara još nije komentarisala izveštaje, prenosi Raša tudej.
Izraelski sistem Gvozdena kupola presreće raketu - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
SVET
Dejstvovala „gvozdena kupola“: Sukob Izraelaca i Palestinaca na Zapadnoj obali /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala