- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika ne želi da zatvori granicu za sve Ruse

© SputnikStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
Pratite nas
Prilikom donošenja odluka o izdavanju viza Rusima važno je „povući granicu“ između ruskog rukovodstva i običnih građana te zemlje, saopštio je portparol američkog Stejt departmenta.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Jasno smo stavili do znanja da je važno da se povuče granica između postupaka ruske vlade i njene politike prema Ukrajini, i ruskog naroda“, rekao je diplomata, komentarišući evropske inicijative da se zabrani izdavanje viza ruskim državljanima.
Kako je istakao, SAD su zajedno sa svojim saveznicima i partnerima već uvele i nastavljaju da uvode različita ograničenja, uključujući vizna, protiv lica koja su uključena u sprovođenje specijalne operacije u Ukrajini.

„Razmatramo sve načine kako bismo pozvali Kremlj na odgovornost. Istovremeno, SAD ne žele da ukinu mogućnost ulaska za ruske disidente i druga lica koja su izložena ugnjetavanju u sferi ljudskih prava“, rekao je američki diplomata.

U poslednje vreme predstavnici pojedinih zapadnih zemalja pozivali su da se zabrani izdavanje viza građanima Rusije, međutim nema zajedničkog stava po tom pitanju.
U Kremlju su izjavili da se nadaju da će EU trezveno razmišljati na temu izdavanja šengenskih viza i dodali, da u slučaju da se Rusima zabrani izdavanje viza da će Rusija odreagovati krajnje negativno i preduzeti kontramere.
Ranije je estonska premijerka Kaja Kalas izjavila da Estonija podržava ovu zabranu. U finskoj vladi su naveli da će zemlja od početka septembra prepoloviti broj zahteva za vize koje su primljene u Rusiji i to na 500 dnevno. Osim toga, parlament Letonije je pozvao zemlje EU da prestanu sa izdavanjem viza građanima Rusije i Belorusije. Istovremeno su se i brojne zemlje EU, uključujući Grčku i Kipar, usprotivile zabrani izdavanja viza za Ruse.
Očekuje se da će se o tome razgovarati na sednici tokom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU u Pragu 30-31. avgusta.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
RUSIJA
Borelj: Ne podržavam ideju potpune zabrane izdavanja viza Rusima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala