Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Sačuvaćemo naš narod od pogroma, neće se ponoviti sudbina Srba iz Krajine/video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije da će država sačuvati naš narod od pogroma i da se neće ponoviti izbegličke kolone i sudbina Srba iz Krajine.
"Od potpisivanja Kumanovskog sporazuma do danas na Kosovu i Metohiji sprovodi se konstantan teror koji je rezultirao progonom, ubistvima, razaranjem svetinja. A sve to vreme na snazi je Rezolucija 1244 koju niko ne može da ukine koja predviđa teritorijalni integritet i suverenitet Srbije", rekao je Vučić.

Sačuvaćemo narod na KiM

On je istakao da do danas traje naša mukotrpna borba za opstanak naroda i države na Kosovu i Metohiji.
"Posle svih pretnji albanskog rukovodstva zavladao je strah. U skladu sa tim, naše je bilo da danas kažemo ljudima, iako znamo koliko je to danas teško, u uslovima koji više nisu hipotetički, mi nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša ključna poruka je bila: 'Šta god bilo, kako god bilo, izbegličke kolone neće postojati .
Naveo je da su Albanci rešili da sprovode jednostrane akcije, i da nije jasno zašto su došli do te odluke.
"Imali smo četiri zadataka - da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir, morali smo da izbegnemo sveopštu osudu Zapada koja bi usledila protiv Srbije da nismo pokazali da smo za kompromis, morali smo da brinemo o tome kako će to u svim delovima sveta da izgleda, hoćemo li mi da budemo proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju ili ćemo pokazati da druga strana ništa ne želi i četvrto - da obezbedimo opstanak našeg naroda na KiM", izjavio je Vučić.
Naveo je da su Albanci rešili da sprovode jednostrane akcije, i da nije jasno zašto su došli do te odluke.
"Uvek su za to manje ili više dobijali podršku Kvinte. Onda su rekli 'mi hoćemo da promenimo tablice'".
"Naše je bilo da i danas kažemo ljudima mi nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša poruka je šta god bilo, kako god bilo, da izbegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod od progona i pogroma".
Kako je precizirao, predlog naše delegacije bio uvođenje statusno neutralnih tabli.
Kako je naveo, "skočili su kao opareni, sve su odbili, njima je jedino stalo da se uništi životi Srba na Kosovu i Metohiji i da je jedini smisao mučenja našeg naroda na Kosovu i Metohiji njegovo konačno proterivanje".
Rekao je da je prištinska strana tražila razgovor o generalnom sporazumu od šest tačaka, među kojima je razmatranje i prethodnih dogovora.
Prva je Generalni principi bilateralnih odnosa (međusobno priznanje), pod dva rešavanje problema iz prošlosti (nestalih, konstatovanje i rešavanje problema silovanih osoba, raseljena lica, uništenja privatne i javne svojine koje je Srbija otela od lažnog Kosova i ratna odšteta koju Srbija mora da plati), treća je saradnja u budućnosti, četiri isti odnos imaju Albanci u Preševu i Bujanovcu i ljudi na KiM, pod pet ponovo razmatranje odnosa sa Srbima, šesto je ono što oni traže od Srbije. Zatim su govorili o svojim danima u istoriji. Pomenuli 1989. godine i ukidanje autonomije Albancima na Kosovu, onda 1999. godine i oslobođenje, preskočili su 2004, pa su otišli na 2008. i došli do 2011. godine. Peti datum je 2012. čime su hteli da kažu da otada donose sami svoje odluke i da postulate nezavisno Kosovo mogu da sprovedu", naglasio je Vučić.

Borićemo se grčevito narednih deset dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će se boriti grčevito narednih 10 dana, ali da ne zna šta bi moglo biti prihvatljivo rešenje, kada je reč o situaciji na KiM.
“Srbi su me obavestili i da će, ukoliko se ne prekine sa progonom Srba, u narednih mesec dana doći do napuštanja svih institucija Prištine. Prvo će učiniti političari, a do kraja septembra i policajci, sudije, tužioci… “, preneo je Vučić.
Vučić je, odgovarajući na pitanje kako bi moglo izgledati prihvatljivo rešenje u vezi mera privremenih vlasti u Prištini najavljenih za 1.septembra, rekao da je njegov posao da pregovara i da će dati sve od sebe.
„Kenedi je 1961. godine rekao „najgore je pregovarati sa onima koji kažu „to što je moje je moje, a što je tvoje o tome možemo da pregovaramo“. E takvi su Albanci“, dodao je on. Naglasio je da će voditi deset dana grčevite borbe da se postigne rešenja.
„Ali i ako ne postignemo živeće ovaj narod i posle toga“, poručio je Vučić.

Prištinski režim napravio spisak za likvidaciju Srba

"Srbi nisu blesavi i znaju šta je NATO, i već su stradali od NATO i ne pada im na pamet da se to ponovo događa. Želim da vas obavestim da je pojačana svaka vrsta obaveštajne aktivnosti na severu KiM, da je naš tim od Lajčaka tražio da se krene u sprovođenje ZSO. Želimo da vas obavestimo da smo na vreme obavestili lica koje su na spisku za likvidaciju prištinskog režima koje su i pojedine spoljne službe odobrile, a pojedine strane službe odobrile ćutanjem ili klimanjem glavom", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas NATO da prekinu upade specijalnih kosovskih jedinica na sever Kosova i da počnu da primenjuju sporazume koje su sami potpisali. On je rekao da je sam generalni sekretar Jens Stoltenberg potvrdio da postoji jasan dogovor o pokretima prema severu, a koji je kako je istakao Priština više puta prekršila.
Vučić je preneo i da je načelnik generalštaba Milan Mojsilović danas razgovarao sa komandantom Kfora i rekao mu da njihov posao nije da gledaju gde su barikade, već da spreče dolazak specijalnih jedinica na sever. Naveo i datume kada se to i koliko puta dogodilo, od 14. januara 2017. kada je trebalo da uđe voz sa Belim anđelom, pa do 30. jula ove godine.
„Svaki od tih puta imali ste obavezu da tražite dozvolu četiri gradonačelnika sa severa i NATO, a ona nikada nije tražena“, poručio je.

To je posao NATO-a, a ne da uređuju saobraćaj ili da štite Srbe od Srba, već da na severu ne budu ugroženi od albanske policije“, istakao je Vučić.

On je poručio i da jedinice Kfora ne treba da budu na prelazima već na Ibru, sem ako za njih, kako je dodao, nisu problem samo barikade, umesto ilegalnih i kriminalnih odluka Prištine. Naveo je i da je pojačana svaka obaveštajna aktivnost na severu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle sastanka u Beogradu sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije kojima je preneo tok i rezultate poslednje runde dijaloga na najvišem nivou u Briselu.
Sastanku u Palati „Srbija“ prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici SL Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa KiM, predstavnici institucija...
Ovo je bilo prvo obraćanje predsednika Srbije nakon poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine koja nije donela rezultat.

O premijeru možda u utorak, sada je preča situacija u vezi sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za utorak trebalo da bude zakazano Predsedništvo SNS koje bi donelo odluku ko će biti mandatar za sastav nove vlade, ali da je sada preča situacija u vezi sa KiM i da smo, kako je rekao, na ivici provalije.
„Što se tiče mandatara za sastav nove vlade trebalo je u utorak da donesemo odluku, trebalo je za utorak da zakažemo Predsedništvo stranke, videćemo ako budemo imali vremena“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kada će biti doneta ta odluka.
Istakao je da se sada bavi situacijom na KiM.
„Čini mi se da ne razumete ozbiljnost situacije i da smo na ivici provalije, i ne samo mi i ne samo Albanci. Tako da da li će biti dan ili sedam ranije ili kasnije (odluka o mandataru), ne mislim da je ključna stvar“, rekao je Vučić.
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
SRBIJA
Vučić: Na severu Kosova zabeleženo prisustvo grupe Čečena, protivnika Kadirova
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
SRBIJA
Šta je Beograd predložio Prištini: Petković izneo detalje iz Brisela /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala