Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta je Beograd predložio Prištini: Petković izneo detalje iz Brisela /video/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICDirektor Kancelarije za KiM Petar Petković
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Delegacija iz Beograda je u Briselu tokom dijaloga sa Prištinom iznela dva predloga kada je reč o slobodi kretanja, saopštio je Petar Petković i dodao da je Priština to kategorički odbila.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Naša strana je izašla sa dva predloga, kada je reč o slobodi kretanja. Odnosno kako da pronađemo rešenje pre 1. septembra, jer je za tada Kurti 'nasilnim odlukama najavio sprovođenje reciprociteta. Prvi naš predlog se odnosio na lične karte i tu smo bili spremni da prihvatimo ono što je dogovoreno u Sporazumuo slobodi kretanja 2. jula 2011. godine, koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. Po pitanju ličnih karata, bili smo spremni da za građane Srbije koji imaju prebivališe na teritoriji centralne Srbije koji idu na Kosovo i Metohiju njima na administrativnom prelazu Priština izdaje ulazno-izlazni dokument. Bili smo spremni da kao što mi izdajemo Albancima koji sa Kosova i Metohije ulaze preko administrativnih prelaza. Ali to ne sme da važi za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji“, rekao je Petković i dodao da je "potpuna namera Aljbina Kurtija da zatru srpsko postojanje, e to neće dozvoliti predsednik Vučić".
„Drugi predlog se odnosio na registarske tablice, da opet se držimo sporazuma iz 2011. godine, gde bi ispoštovali ono što je dogovoreno.Svi vlasnici automobila sa prebivaštem na Kosovu koristiće tablice za vozilo RKS ili KS koje će izdavati nadležni organi na Kosovu“, kazao je Petković.
Dodao je da je Priština ukinula statusno-neutralne KS tablice.
Mi smo predložili, držeći se sporazuma, da svi koji imaju KM tablice se preregistruju na statusno-neutralne tablice KS, ali je (Aljbin) Kurti to kategorično odbio“, naglasio je Petković.
"Kurti je sve odbio, on u Brisel nije došao da razgovara, već iz nekih drugih razloga, o čemu će u nedelju govoriti predsednik Vučić", dodao je.

"Svi jasno vide da je to otvaranje potpuno nevažne teme u ovakvom trenutku"

Petković je rekao da su predstavnici EU, kao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar bili korektni tokom razgovora i da razumeju situaciju sa ličnim kartama i registarskim tablicama.
"Svi jasno vide da je to otvaranje potpuno nevažne teme u ovakvom trenutku kada treba da se razgovara o ZSO, energetici i mnogim drugim važnim pitanjima. Činjenica da Kurti pokreće teme koje su bile gotovo nevažne jer smo imali sporazum sa stikerima koji je solidno funkcionisao, pokazuje da je cilj Kurtija destabilizacija na Zapadnom Balkanu", rekao je Petković.
Naveo je da srpski narod na KiM dobro zna koliko se tim na čelu sa Vučićem bori da sačuva mir i stabilnost.
"Tamo je narasla nova generacija koja želi da živi u slobodi, vide kako njihovi vršnjaci žive u centralnoj Srbiji, ne žele da žive u Kurtijevoj državi, zato je važno da sa Srbima razgovaramo i sa svima ostalima tražimo rešenja, da idemo u pravcu kompromisa. Onog dana kada su se u četiri opštine upalile sirene, kada je od crkvenog zvona brujalo sve, u tim i takvim trenucima najbolje razumeju šta znači vrednost života, budućnost i da ne prolijemo nijednu kap krvi. Za to se borimo", zaključio je Petković.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
SRBIJA
Vučić pomerio obraćanje javnosti za nedelju u 13.30 časova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala