- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Ruska vojska tri puta upotrebila rakete „kindžal“ tokom specijalne operacije u Ukrajini

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje aerobalističke rakete "Kindžal"
Lansiranje aerobalističke rakete Kindžal  - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Oružane snage Rusije su tri puta upotrebile hipersoničnu raketu „kindžal“ tokom specijalne operacije u Ukrajini, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Raketa je tri puta upotrebljena tokom specijalne vojne operacije i tri puta je pokazala izvanredne karakteristike“, rekao je Šojgu u intervjuu za ruski „Prvi kanal“.

Prema njegovim rečima, nijedna slična raketa u svetu nema karakteristike kao „kindžal“.
„Niko još nema takvu raketu: i hipersoničnu, i s takvom brzinom, i s takvim prodornim mogućnostima. Nemoguće je pronaći i presresti“, dodao je Šojgu.
Ministar je podsetio da „kindžal“ može da razvije brzinu veću od 10 maha, menjajući pritom trajektoriju kako u horizontalnoj, tako i u vertikalnoj ravni.
„Praktično je nemoguće uhvatiti je, a mi je koristimo za gađanje posebno važnih ciljeva“, rekao je Sergej Šojgu.
„Kindžal“ je najnoviji ruski kompleks s hipersoničnim aerobalističkim raketama, koje nose specijalno opremljeni avioni MiG-31K. Raketa je teško uočljiva za radare, ima visoku manevarsku sposobnost i namenjena je uništavanju kopnenih i morskih ciljeva.
Prema rečima Šojgua, ruska vojska u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini koristi i avion Su-57, koji ima visoki stepen zaštite od raznih sistema protivvazdušne odbrane.
Govoreći o naoružanju NATO-a koje se koristi u Ukrajini, Šojgu je istakao da ruski stručnjaci pažljivo izučavaju zapadno trofejno oružje koje je predato Kijevu i da već znaju kako da se bore protiv njega i čime da mu se suprotstave.
„Naravno, tim oružjem se bavi i naša nauka, i naša industrija. Gledamo s dveju strana. Prvo, to su mogućnosti borbe protiv tog oružja, kako i šta može da mu se suprotstavi. Drugo, čime se može uništavati, koji su mu glavni nedostaci. Taj posao je u toku i prilično uspešno teče", rekao je Šojgu.
Ministar je izdvojio prenosivu haubicu M-777, inostrane višecevne bacače raketa, protivtenkovske komplekse NLAW, "džavelin", "stinger", određene vidove streljačkog naoružanja.
Komentarišući haubice M-777, Šojgu je ocenio da su se one pokazale kao veoma komplikovane za remnot, kao i protivtenkovski kompleks "džavelin".
Šojgu je, takođe, komentarisao pokušaje da se Rusija izoluje, ocenivši da je to nemoguće, jer je reč o najvećoj nuklearnoj državi.
„Gromoglasne izjave o izolaciji Rusije – to je i inače prilično teško postići, a kada je reč o našoj zemlji, praktično je nemoguće. Mi smo najveća nuklearna država, najveća zemlja po površini i teritoriji. Zemlja s naprednom naukom, prilično razvijenom industrijom i odbrambeno-industrijskim kompleksom. A i sama istorija govori o tome da je to prilično teško učiniti“, rekao je Šojgu u intervjuu za televizijski kanal „Rusija 24“.
Prema njegovim rečima, oni su se nadali da će specijana vojna operacija na neki način uticati na broj preduzeća i kompanija koje učestvuju na vojno-tehničkom forumu „Armija 2022“ u Moskvi, održanom prošle sedmice, kao i na broj delegacija i obim kupovine ruskog naoružanja.
„Kažem vam, prijatelji su ostali prijatelji. Na njih nije uticao taj snažni pritisak sa svih strana“, zaključio je ministar.
Roskosmos - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
RUSIJA
Rusija na forumu „Armija-2022“ premijerno predstavlja novu orbitalnu stanicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala