Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Najava napuštanja kosovskih institucija: Snažno upozorenje za prištinske vlasti i njihove sponzore

© Tanjug / // Tanjug, / RADE PRELICZastave Srbije u severnom delu Kosovske Mitrovice
Zastave Srbije u severnom delu Kosovske Mitrovice  - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Najava da bi, ukoliko vlasti u Prištini ne prestanu sa progonom Srba, u narednih mesec dana prištinske institucije mogli da napuste srpski političari, a zatim i policajci, sudije i tužioci je veoma jako upozorenje za prištinske vlasti, ali i za one koji sponzorišu i tolerišu njihovo ponašanje, kaže za Sputnjik general u penziji, dr Mitar Kovač.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Povodom obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je nakon sastanaka u Briselu i razgovora sa predstavnicima Srba sa KiM saopštio javnosti da će država sačuvati naš narod od pogroma i progona i da se neće ponoviti izbegličke kolone, Kovač kaže da Srbi u ovakvim okolnostima nemaju alternativu i da Srbija mora stati iza svog naroda po svaku cenu.

Snažno upozorenje

„To mora da razume i Priština i međunarodna zajednica, da je nedopustivo da Srbi kooptiraju u vlasti takozvane države Kosovo, a da istovremeno ta lažna država vrši teror nad srpskim narodom na severu KiM. Verujem da će Amerika i Velika Britanija reći vlastima u Prištini da je scenario u kome bi Srbi napustili institucije izuzetno ozbiljan, jer bi to bio početak razgradnje vlasti na Kosovu ovakve kakvu danas poznajemo“, ukazuje direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma.
Vlastodršcima u Prištini Srbi su, primećuje naš sagovornik, ta „zlatna poluga“ kojom obezbeđuju legitimitet vlasti.
„Izlaskom Srba iz prištinskih institucija bi se pred svetskom javnošću i Ujedinjenim nacijama jasno i argumentovano izneo stav da se radi o teroru nad jednim narodom i da njegovi politički predstavnici ne žele da učestvuju u takvoj vlasti“, kategoričan je Kovač.

Deset dana za kompromis

Komentarišući činjenicu da je za pregovore i kompromis povodom mera koje su privremene vlasti u Prištini najavile za 1. septembar ostalo još deset dana, Kovač kaže da veruje da će posle snažne poruke Beograda zapadne zemlje ipak uticati na kosovske vlasti da se primeni neki administrativni pristup, koji će prolongirati ovaj problem na neko duže vreme, možda čak i do nekog konačnog sporazuma dve strane.
„Mislim da će mentori kosovske nezavisnosti sa Zapada, pre svega Amerika i Velika Britanija, uočavajući mogućnost eskalacije krize na ovom prostoru i izbijanja otvorenog sukoba, ipak ići ka tome da se ovaj problem nekako reši na miran način, makar i privremeno. Siguran sam da im pored ukrajinske krize nikako ne bi odgovarala neka nova ratna kriza na Balkanu, za koju niko ne zna u kom pravcu bi mogla da se odvija“, ukazuje sagovornik Sputnjika.

Prekršen mandat KFOR-a

U osvrtu na poziv predsednika Srbije da NATO obavlja svoj posao i da obezbedi mir Srbima na severu kako ne bi bili ugroženi od albanske policije, Kovač kaže da se, na žalost, do sada pokazalo da se od strane zapadnih zemalja na političkom nivou ne čine veliki koraci da ne dođe do eskalacije, dok se u vojnom smislu KFOR ponaša kao da se ništa nije dešavalo u smislu samovolje kosovskih vlasti u prošlosti.
„Treba imati na umu da je KFOR odgovoran političkim vlastima država koje daju svoje vojne kontigente, kao i Ujedinjenim nacijama koje su stale iza te misije na Kosovu i Metohiji. Međutim, problem je nastao onog momenta kada su vodeće zemlje Zapada priznale lažnu državu Kosovo i od tada taj problem eskalira u smislu podrške vlastima te lažne države tako što se asistira njihovim odlukama, one se prećutno odobravaju ili se čak vlasti lažne države Kosovo instruišu da preduzmu neke poteze“, napominje Kovač.
Uprkos tome što, kako kaže, treba da deluje da je Priština neke odluke donela samostalno, one su zapravo usaglašene sa vodećim državama NATO pakta čiji su najveći kontigenti u sastavu KFOR-a na KiM:
„Umesto da spreče pojavljivanje albanske policije na severu Kosova, ovde se jasno vidi da se mimo mandata KFOR-a i mimo propisa zapravo krivotvori sve ono što je vezano za bezbednost srpskog stanovništva. Prvi put kada je bezbednosnim snagama Kosova dozvoljeno da bez posledica idu na sever, bez saglasnosti srpskih vlasti i opština na Severu i bez saglasnosti KFOR-a, prekršen je sporazum i mandat te misije i ugroženi su temelji bezbednosti na celom prostoru Kosova i Metohije“.
Sve to, primećuje general u penziji, dovodi u pitanje i mir i bezbednost u regionu.
„Sudeći po onome što radi KFOR, verujem da će oni i dalje biti na strani odluka vlasti lažne države Kosovo. Naime, raspoređivanjem KFOR-a na administrativnim prelazima, duž komunikacijskih pravaca, na mestima pogodnim za postavljanje barikada i određivanjem snaga koje bi sprečile njihovo postavljanje od strane Srba, suštinski se asistira Prištini i priprema teren za preduzimanje akcija od strane bezbednosnih snaga lažne države Kosovo“, smatra Kovač.
Cela ta strategija, dodaje naš sagovornik, usmerena je ka marginalizaciji srpskog naroda i njegovih interesa na prostoru Kosova i Metohije, a posebno na severu pokrajine.
„U tom smislu im zemlje Kvinte, koje su pod presudnim uticajem Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije i pomažu. Naravno da kontigenti KFOR-a mogu da deluju na bilo kom delu KiM, ali ovde je veoma indikativno da su američke trupe došle na sever Kosova i da se na taj način ispoljava i politički uticaj i zainteresovanost Amerike da se očuva mir, ali pod uslovima koji odgovaraju Vašingtonu i kosovskim vlastima. Bojim se da je javno negodovanje povodom odluka Aljbina Kurtija više predstava za javnost i medijska propaganda“, zaključuje Mitar Kovač za Sputnjik.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedelju da će se boriti grčevito narednih deset dana, ali da ne zna šta bi moglo biti prihvatljivo rešenje kada je reč o situaciji na KiM. Predstavnici Srba su podržali rukovodstvo Srbije da traga za kompromisnim rešenjem, naveo je Vučić i dodao da su tražili i dobili garancije da se pogrom i proterivanje Srba neće dogoditi.
Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
SRBIJA
Vučić upoznao patrijarha Porfirija i episkopa Irineja o toku razgovora u Briselu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala