- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moći će da nadgleda celu zemaljsku kuglu: Predstavljena nova ruska orbitalna stanica

© Sputnik / Nikolina TeslaKako će igledati nova ruska orbitalna stanica
Kako će igledati nova ruska orbitalna stanica - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Na 8. Međunarodnom forumu „Armija-2022“ premijerno je predstavljena maketa nove ruske orbitalne stanice. Kako kaže za Sputnjik Margarita Sidorova iz „Roskosmosa“, ova kosmička stanica će moći da nagleda skoro celu zemaljsku kuglu, a njenom izgradnjom Rusija više neće zavisiti od drugih zemalja, već će u potpunosti držati stvari u svojim rukama.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Ruska komsička stanica, prema rečima Sidorove, inženjera-projektanta kompanije „Roskosmos“ , trenutno se nalazi u fazi razvoja, a planirano je da nacrt projekta bude završen do 2024.godine.
„Ova stanica će se razvijati u dve etape. Na kraju prve etape ona će imati četiri modula: energetski, bazni, čvorno-centralni, kao i vazdušnu komoru za izlaz posade“, objašnjava sagovornica Sputnjika, dodajući da će preostala tri modula, koja će biti namenjena za izvršavanje raznih naučnih eksperimenata, biti dodati u drugoj fazi njenog razvoja.

Kako će izgledati nova ruska orbitalna stanica

Nova orbitalna stanica, kako kaže Sidorova, biće naprednija od Međunarodne kosmičke stanice.
Generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov saopštio je nedavno da će se Rusija povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice nakon 2024.godine. Prema njegovim rečima, ruska država će ispuniti sve obaveze prema svojim partnerima, ali će do tada početi sa formiranjem sopstvene orbitalne stanice. Borisov je izjavio da stvaranje Ruske orbitalne službene stanice (ROSS) biće glavni prioritet rada „Roskosmosa“ u kosmonautici sa ljudskom posadom.
„Ovo je stanica koja će biti u orbiti visoke geografske širine. Ona će moći da „nadgleda“ skoro celu zemaljsku kuglu, uključujući polarne oblasti, kao i teritoriju Rusije“, objašnjava Margarita Sidorova, dodajući da će se u njoj moći nalaziti posada od dve do četiri osobe.

Rusija neće zavisiti od drugih zemalja

Prema rečima sagovornice, Rusija je odlučila da razvije sopstvenu orbitalnu stanicu zbog toga što uveliko ističe vek trajanja Međunarodne kosmičke stanice. „Došli smo do zaključka da je naša sopstvena stanica profitabilnija. Rusija neće zavisiti od drugih zemalja. Ni od koga nam neće biti potrebna bilo kakva dozvola. U potpunosti ćemo držati stvar u svojim rukama“, naglašava Sidorova.
Na pitanje kada će stanica biti izgrađena, Sidorova kaže da nacrt projekta treba da bude završen do 2024.godine, ali da se ne može tačno reći tačan datum izgradnje stanice.
„Može se promeniti kako njen sastav i izgled, tako i prisustvo svakog modula“, objašnjava sagovornica, dodajući da će nakon 2024.biti jasnije vreme pokretanja svakog modula i sklapanja stanice.
Na jednoj od najvećih izložbi oružja i vojne tehnike u svetu, koja se održava u vojnom parku „Patriot“, na oko šezdesetak kilometara od Moskve, biće prikazane i makete raketa „Angara-1.2“, „Rokot-M“, „Sojuz-2“, „Sojuz-2.1v“, „Sojuz-5“, „Proton-M“, „Angara-A5“, „Angara-A5M“ i „Angara-A5V“, svemirski tegljač „Briz-M“, „Fregat-SB“, kosmičeski aparat „Elektro-L“, „Arktika-M“, „Obzor-R“, „Resurs-PM“, „Aist-2D“, „Aist-2T“, „Glonas-K“, „Skif“ i „Maraton“. Osim toga, biće izloženi i proizvodi „Roskosmosa“ kao što su medicinske barokamere i još mnogo toga.
Forum „Armija“ je i mesto na kom se potpisuju veliki ugovori i održavaju zatvorena savetovanja sa namenskom industrijom u vezi sa vojno-tehničkim pitanjima. Forum koji tradicionalno organizuje rusko Ministarstvo odbrane održava se na teritoriji vojnog parka Patriot, vojnog poligona Alabino i aerodroma Kubinka nadomak Moskve, a delom i u svim vojnim okruzima Rusije i u Severnoj floti.
Kako će igledati nova ruska orbitalna stanica - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
RUSIJA
„Roskosmos“ prvi put pokazao maketu Ruske orbitalne stanice /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala