- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Krim: Kijev pojačava vojne provokacije na poluostrvu, uz odobrenje SAD

© Sputnik / Maks Vetrov / Uđi u bazu fotografijaRuske zastave u Simferopolju
Ruske zastave u Simferopolju - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Stalni predstavnik Krima pri aparatu predsednika Ruske Federacije, zamenik premijera krimske vlade Georgij Muradov, upozorio je na to da SAD planiraju da legalizuju vojne provokacije ukrajinskih nacionalista protiv ruskog poluostrva.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ranije je objavljeno da će drugi međunarodni samit Krimske platforme biti održan onlajn 23. avgusta. U njemu će učestvovati na desetine zemalja i međunarodnih organizacija. Svoje učešće je potvrdio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
„Vašington i Kijev računaju na stvaranje nove tačke eskalacije u ratu NATO - Rusija. Upravo zbog toga generalni sekretar Stoltenberg natovskim bičem aktivno tera svoje štićenike na zasedanje takozvane međunarodneplatforme za deokupaciju Krima. Treba očekivati da će na sastanku Vašington pokušati da legalizuje i da da zeleno svetlo ukrajinskim nacionalistima da pojačaju antikrimske vojne provokacije uz upotrebu NATO oružja, krijući se iza činjenice da zemlje alijanse ne priznaju ruski status Krima. Stoga ne treba ignorisati ovu akciju koju su dirigovali Amerikanci“, rekao je Muradov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, odlučeno je da Ukrajina konačno sagori u sukobu NATO-a s Rusijom, za šta će „lideri kijevskog režima dobiti izdašnu platu i dostojan azil nakon što se okonča iskorišćavanje posrnule ukrajinske države“.
„Zapadni stratezi očekuju da će ovaj njihov plan neminovno dovesti do takve eskalacije sukoba, da će biti nemoguće zadržati ga u dosadašnjem ograničenom formatu ruske specijalne operacije. Očigledno je da je Zapad postavio za cilj prebacivanje Ukrajinskog sukoba u novu, veću fazu, koja je nastavak vašingtonske strategije 'trošenja i iscrpljivanja Rusije'“, rekao je Muradov.
On je naglasio da je neostvariv plan NATO-a da porazi Rusiju daljim pumpanjem Kijeva sve ubojitijim oružjem, slanjem hiljada stranih instruktora i plaćenika, obezbeđivanjem sredstava za kosmičku podršku.

„Ovo je ista glupa i katastrofalna greška Zapada kao i sa antiruskim ekonomskim sankcijama. Naši protivnici ne uzimaju u obzir da će napumpana ukrajinska 'loptica'jednostavno glasno prsnuti, kada naleti na rusku iglu, koju Moskva još nije izvadila iz svog arsenala. A direktno uključivanje u sukob NATO bloka je direktan put do nuklearne katastrofe u kojoj neće biti pobednika, barem ne međuzaraćenim stranama“, naglasio je Muradov.
Istovremeno, stalni predstavnik je primetio da je Evropljanima sve jasnije da je Vašington, posle Ukrajine, spreman da žrtvuje i njih.
„Zbog toga ih je teško dovesti na sastanak 'platforme' lično. Mnogo je lakše staviti karte učesnika na ekran u onlajn režimu, uz zaključak da svi podržavaju sve. Što se tiče Krimljana, njima nije ništa novo da nastave svoju vekovnu borbu za pravo da budu uz Rusiju, da budu svoji, da sačuvaju svoju hiljadugodišnju istoriju i sećanje na svoje pretke, koje niko neće moći da uništi“, zaključio je Muradov.
Spomenik potopljenim brodovima u Sevastopolju - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
RUSIJA
Krim zaštićen od svih vrsta napada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala