- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajincima najpreči zadatak dobijen od mentora: Gađaju nuklearku i baš ih briga za narod /video/

© AFP 2023 / ANDREY BORODULINRuski vojnik na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane
Ruski vojnik na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
Pratite nas
U igri velikih, pokušaj nekih centara moći da vladaju svetom doveo je do toga da su u mnogim zemljama na vlasti ljudi koji manje brinu za svoje građane, a više za to da odgovore zadacima koje su dobili od stranih državnika. Tako je sada i u Ukrajini čije snage već danima gađaju nuklearku u Zaporožju, smatra bivši ambasador Rade Drobac.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Vlast predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, uveren je Drobac, ne brine za sopstveni narod nego hoće da ispuni naloge svojih mentora, a ako naprave novu Fukušimu pokušaće da sve svale na Ruse.
„Da Zelenski brine o Ukrajini, odavno bi potpisao primirje, rasformirao nacističke snage i pokušao da sa susedom, Rusijom nađe zajednički jezik. Ali ne, on sve čini da sukob produbi. I što je najsmešnije, o građanima Ukrajine više brine Rusija nego Ukrajina“, opisuje diplomata dramu oko nuklearke koja bi, kad bi je pogodili, mogla da izazove katastrofalne posledice ne samo za Ukrajinu već i za veliki deo Evrope.

Kijev ne brine za narod, Zapad ne bole batine preko tuđih leđa

Iz Rusije upozoravaju da bi u slučaju oslobađanja samo 25 odsto sadržaja najmanje jednog reaktora Zaporoške nuklearke bili ugroženi, pored Ukrajine i Poljska, Nemačka, Slovačka, baltičke države, Skandinavija, Moldavija, Rumunija.
Na pitanje, da li neko čuje ta upozorenja Drobac u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ s gorčinom konstatuje da u su u Kijevu dobili zadatke i baš ih briga za narod, dok na Zapadu ne mare koliko će Ukrajinaca da strada jer, kako kaže, ne bole batine preko tuđih leđa.
On primećuje i da bi i Rusi, kao i mi u Srbiji, trebalo da shvatimo da se ne treba opterećivati i bilo šta objašnjavati jer šta god rekli, na Zapadu će da guraju svoje. On podseća da je Rusija napisala toliko papira da objasni šta se desilo u Ukrajini i šta treba učiniti da bi se očuvao mir i „kao da su bacili kamen u vodu“.

Uloga Turske

Drobac ne veruje da se sukob u Ukrajini može rešiti posredovanjem Ankare, iako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio Lavov i tamo sa Zelenskim razgovarao o njegovom mogućem susretu s Putinom.
„Pitanje je da li Putin hoće da se sretne sa Zelenskim. Zašto bi se sreo? Putin se s njim može sastati samo kad Ukrajinci odluče da se predaju i potpišu mirovni sporazum. A Erdogan samo daje sebi značaj, a ne može ništa da promeni“, kaže bivši ambasador.
Po njegovom mišljenju, Erdogan je ipak učinio dovoljno time što turski brodovi prate žitarice koje se izvoze iz Ukrajine iz luka u Crnom moru.
„To je tehnička uloga koju će Turska sigurno obaviti dobro, mada je cela priča o žitu nategnuta. Ispade da bez par brodova žita iz Ukrajine gladuje cela Afrika, a kad se bolje pogleda to su minimalne količine, ali se to koristi da bi se Rusija optužila za glad u svetu“, kaže Drobac ali i podseća da većina tog žita pripada američkim kompanijama koje su vlasnici zemlje u Ukrajini.
Za bivšeg ambasadora indikativna je i vest da od aprila pada nivo vojne pomoći Ukrajini iz šest najvećih evropskih zemalja, ali ne misli da to govori o nekoj promeni stava, već samo o njihovoj pragmatičnosti.
„Oni će da podržavaju Ukrajinu, kako kažu, do poslednjeg Ukrajinca. Ovo nije nikakva promena politike, oni su vrlo praktični. Sve što su imali od starog naoružanja u skladištima oni su skupo prodali Ukrajini. Da li su to iskoristili ili je to usput pokradeno ili otišlo na treća tržišta pitaj Boga. Ali u svakom slučaju to su radili. Međutim, ne mogu sada dozvoliti da njihova skladišta oružja ostanu prazna. Ono što su imali oni su dali, ali da sačuvaju nešto i za sebe. Naravno, obnoviće svoju proizvodnju ali sve to zahteva neko vreme“, ukazuje Drobac.
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
RUSIJA
Upozorenje eksperata: Ako bi nuklearka pala u ruke Kijeva stvari se ne bi mogle ispraviti
Zaporožskaя atomnaя эlektrostanciя - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
RUSIJA
Britansko i američko dugme: Ukrajina gađa nuklearku da bi od Rusije napravila zlikovca /video/
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
RUSIJA
Ruska ambasada: Laži SAD o nuklearki guraju Kijev u zločin od kog će se Evropa decenijama oporavljati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala