- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Upozorenje eksperata: Ako bi nuklearka pala u ruke Kijeva stvari se ne bi mogle ispraviti

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Ukrajinsko granatiranje nuklearne elektrane „Zaporožje“ u Energodaru i hemijskog koncerna "Stirol" u Gorlovki dovodi svet na ivicu nuklearne, a takođe i hemijske i ekološke katastrofe.
Očigledno je da je cilj provokativnog granatiranja najveće nuklearke u Evropi da se obezbedi povlačenje ruske vojske iz područja te stanice i njeno vraćanje pod kontrolu Oružanih snaga Ukrajine.
Ruski eksperti upozoravaju da bi kontrola Kijeva nad nuklearnom elektranom bila rizična i veoma opasna, jer bi mogle da se dogode stvari koje se ne mogu ispraviti.
Ima mišljenja da bi se bezbednost nuklearke mogla garantovati ako se tri naselja na desnoj obali Dnjepra iz kojih se gađa nuklearka očiste od ukrajinskih snaga.
Napadi na nuklearnu elektranu izvode se navođenim raketama zapadne proizvodnje sa teritorije Dnjepropetrovske oblasti, iz naselja Nikopolj, Marganec i Tomakovka, koje kontroliše kijevski režim.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na hitan prekid svih vojnih aktivnosti oko najveće evropske nuklearne elektrane u Zaporožju, na jugoistoku Ukrajine i upozorio je da bi svaka šteta mogla dovesti do "katastrofalnih posledica" u regionu i šire. Međutim, njegov predlog da se ta zona demilitarizuje i stvori perimetar bezbednosti oko nuklearke „prazan je“, jer ne sadrži ništa konkretno, dok njegovi pozivi da se povuče ruska vojska sa teritorije elektrane, koja obezbeđuje njenu zaštitu, ide na ruku Kijevu, ocenjuje ruski ekspert Andrej Koškin.
„Najinteresantnije je to što on ne nudi nikakve resurse. Ko će obezbeđivati taj perimetar? On izgovara fraze koje se prilično dobro uklapaju u koncept: 'Mi smo za sve dobro i protiv svega lošeg', ali u stvarnosti situacija se razvija tako da su Oružane snage Ruske Federacije, zajedno sa lokalnim stručnjacima, bile u stanju da obezbede optimalan rad stanice i njenu bezbednost, dok režim u Kijevu sve okreće naopačke“, kaže Koškin.
Ekspert ističe da je ceo koncept oko nuklearke osmišljen i razvijen u Vašingtonu i da je Guterašu to jasno, a da kijevski režim po tom pitanju ima punu podršku, iako posledice mogu biti katastrofalne.
„Govori tako da ga niko ništa ne razume... Ispada da Zelenski može da radi šta hoće – kako je granatirao do sada, tako može i u buduće“, upozorava Koškin.
© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Uđi u bazu fotografijaMoskva je istakla opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Moskva je istakla opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala

Zapad mora da obuzda Kijev

Poslednjih dana ukrajinske vojne formacije izvele su više napada na teritoriju nuklearke, koristeći bespilotne letelice, tešku artiljeriju i višecevne raketne sisteme. U tim granatiranjima je elektrana delimično oštećena, ali je ključna infrastruktura ostala netaknuta.
Elektranu od marta čuva ruska vojska, a Moskva je istakla opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala.

„Smatram da bi Savet bezbednosti UN u sadašnjim okolnostima trebalo da usvoji rezoluciju koja bi sadržala važnu tačku kojom bi se od Ukrajine zahtevalo da prestane da granatira nuklearnu elektranu zbog činjenice da to preti nuklearnom katastrofom, koja ne bi zahvatila samo Ukrajinu i Rusiju, nego je to pretnja za celu Evropu“, upozorio je zamenik sekretara Javne komore RF i bivši zamenik generalnog sekretara UN Sergej Ordžonikidze.

Prema njegovom mišljenju, kijevski režim koristi granatiranje nuklearke kako bi promenio tok ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
"Smisao granatiranja je pokušaj da se prekine ruska specijalna operacija koja se uspešno razvija... To je u sasvim primitivno razmišljanje zbog činjenice da će, pre svega, od nuklearne eksplozije stradati ukrajinsko stanovništvo. To je potpuno neljudski način, koji koristi ta hunta koja sedi u Kijevu...“, ocenio je Ordžonikidze.
On nije isključio mogućnost udara Oružanih snaga Ukrajine direktno na nuklearnu elektranu ako tako narede mentori iz Vašingtona. Osim toga, Kijev i zapadni mediji za granatiranje optužuju Rusiju, iako nema nikakve logike da Rusi to rade, između ostalog, i zato što se tamo nalaze ruski vojnici i što je nuklearka pod kontrolom Rusije.
© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Uđi u bazu fotografijaZaporoške vlasti upozoravaju da će biti primorane da konzerviraju elektranu ukoliko se ukrajinsko granatiranje nuklearke nastavi
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Zaporoške vlasti upozoravaju da će biti primorane da konzerviraju elektranu ukoliko se ukrajinsko granatiranje nuklearke nastavi

Moguće konzerviranje nuklearke

Zaporoške vlasti upozoravaju da će biti primorane da konzerviraju elektranu ukoliko se granatiranje nuklearke nastavi. Kijev će, samim tim, ostati bez mogućnosti da se iz te elektrane snabdeva električnom energijom.
Konzervacija bi značila potpuni zastoj u proizvodnji električne energije, objašnjava Andrej Listovski, generalni direktor ruskog Fonda za razvoj energetike.
„Elektrana će se, u tom slučaju, napajati samo za svoje potrebe, kako bi hladnjaci radili. Odnosno, stanica, umesto da proizvodi struju, počinje da bude njen potrošač. Sa stanovišta tehnologije, konzerviranje nuklearne elektrane nije brz proces. Moramo se pobrinuti da se agregati postepeno hlade, da sistemi zaštite rade stabilno", kaže Listovski.
Prema grubim procenama ruskih eksperata, ova nuklearna elektrana je proizvodila oko 20–25 odsto od ukupne električne energije koju troši Ukrajina. U poslednje vreme, stanica radi sa 70 odsto svog nominalnog kapaciteta. Uprkos tome, zemlja neće ostati bez struje, jer je Ukrajina povezala svoje mreže sa evropskim energetskim sistemom. Međutim, glavni problem za Kijev je to što niko u Ukrajini ne želi da izgubi veliku proizvodnju po niskoj ceni. Ukrajinska energetska industrija se zasniva na nuklearnim elektranama, a ovo je najjeftiniji izvor energije. Nuklearne elektrane ne zahtevaju snabdevanje ugljem, gasom, sa čime su Ukrajinci poslednjih godina uvek imali problema.
Osim toga, ukrajinske snage su granatirale i hemijski koncern "Stirol" u Gorlovki, što je dovelo do požara. Za sada nema hemijske pretnje po stanovništvo, ali je granatiranje hemijskog kombinata ugrozilo živote i zdravlje ogromnog broja civila, ocenio je ruski politikolog Dmitrij Nikotin. Prema njegovim rečima, male su šanse da će Zapad na ovo reagovati.
"Nažalost, ovde se lako može predvideti reakcija Zapada, a ona će biti nedvosmislena - konstatovaće se da je Rusija gađala sama sebe, granatirala teritoriju koju lično kontroliše i što je paradoksalno, velika većina zapadnog društva će tu informaciju prihvatiti kao pouzdanu...“, smatra on.
Međutim, i Zapad već počinje da bude umoran od stalnih izjava o „nepogrešivosti“ Kijeva, o čemu svedoče izjave jednog broja javnih ličnosti, kao i izveštaj „Amnesti internešenela“ o taktici Oružanih snaga Ukrajina, dodao je Nikotin.
„Njihovi političari postoje u okviru „Overtonovog prozora“, kaže Nikotin imajući u vidu tehnologiju koja se primenjuje kada se društvu nameće neka neprihvatljiva pojava.
Kako ističe, kod njih je normalno kritikovati Rusiju i govoriti da je samo Rusija ta koja krši sve međunarodne konvencije...
"Zapadni političari govore isključivo da bi sačuvali svoj rejting. Zapadno društvo polako počinje to da uviđa i čim se ravnoteža promeni i postane jasno da veliki broj ljudi ima drugačije gledište o tome šta se dešava u Ukrajini, onda će i političari promeniti ploču", kaže politikolog.
Podsetimo, nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta jedan gigavat.
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
RUSIJA
Gađaju Zaporožje da bi okrivili Rusiju i uveli NATO u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala