- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Gađaju Zaporožje da bi okrivili Rusiju i uveli NATO u Ukrajinu

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Pratite nas
Napadi ukrajinske vojske na nuklearnu elektranu u Zaporožju potrebni su Kijevu i njegovim zapadnim mentorima kako bi za to okrivili Rusiju i uveli NATO u Ukrajinu pod izgovorom da spasavaju svet od nuklearne katastrofe i uništenja Evrope, upozoravaju ruski eksperti.
Kijevski režim je poslednjih nedelja povećao broj artiljerijskih udara na nuklearku u Zaporožju, najveću u Evropi po broju blokova i po kapacitetu, koja je od marta ove godine pod kontrolom Rusije, dok zapadni mediji iskrivljuju sliku o tim događajima, optužujući Rusiju za napade, iako logika govori da ruski vojnici nemaju nikakvog razloga da granatiraju ni stanicu, ni grad, ni sami sebe.
Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov kaže da takve informacije plasiraju Amerikanci. Čak i kada izveštavaju da Ukrajina granatira nuklearnu elektranu, dodaje ekspert, njihovi mediji ističu da Rusija kontroliše tu nuklearku, te da samim tim to stvara nuklearnu pretnju evropskim zemljama.
„To jest, unapred iskrivljuju informacije. To što se granatira nuklearka Zaporožje, Evropljani, na primer, i ne znaju“, navodi Leonkov.
Ekspert podseća da je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održana sednica posvećena situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani na kojoj je šef ruske Misije u UN Vasilij Nebenzja upozorio da zločinačke akcije Kijeva na objekte nuklearke guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe koja je u ravni sa onom koja se dogodila u Černobilju.
„Juče je održana sednica Saveta bezbednosti UN i naš specijalni predstavnik Nebenzja je govorio o tome, a mnogi su prvi put o tome čuli. On je ispričao šta se zaista dešava sa Zaporoškom nuklearnom elektranom, dok je generalni sekretar UN Antonio Gutereš govorio o potrebi stvaranja demilitarizovane zone oko nuklearke Zaporožje. To znači da tu teritoriju treba da kontrolišu nekakvi mirovnjaci, a mi znamo kako se to završava. Dakle, Rusija upozorava na moguću predstojeću katastrofu, dok Ukrajina izvodi ove napade zajedno sa SAD“, kaže Leonkov.
Pri tom, glavni mentor Kijeva – SAD nalaze se prilično daleko od potencijalne zone moguće radijacije i zbog toga se ne brinu za stravične posledice napada koje bi bile razarajuće za Evropu.
© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRusija čini sve da zaštiti Zaporošku nuklearnu elektranu kako bi se izbegla nuklearna katastrofa
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Rusija čini sve da zaštiti Zaporošku nuklearnu elektranu kako bi se izbegla nuklearna katastrofa

Najranjivije je „suvo skladiše“ sa nuklearnim otpadom

Na pitanje koliko je nuklearka u Zaporožju imuna“ na artiljerijske napade i postoji li realna pretnja da dođe do ozbiljne katastrofe Lenkov kaže da elektrana ima nekoliko stepena zaštite.
Verovatnoća nuklearne katastrofe, koja se predviđa zbog granatiranja nuklearke Zaporožje, za sada nije velika, budući da se nuklearke grade uzimajući u obzir sve moguće pretnje i rizike. Granate će teško moći da probiju čvrst „zid“ koji štiti nuklearni reaktor, ali ako se pogodi ranjivo mesto, može se narušiti sistem bezbednosti, što će dovesti do razvoja događaja po scenariju Fukušime, japanske nuklearne elektrane koju niko nije uništio, nego se sve dogodilo zbog narušavanja energetskog sistema.
„Ako govorimo o nuklearnim reaktorima, onda oni imaju veoma ozbiljnu zaštitu u vidu betonsko - čeličnih oklopnih ploča koje su, kada je ova stanica nastala, napravljene tako da ta konstrukcija može da izdrži eksploziju. To jest, da biste izazvali razarajuću eksploziju morali bi ozbiljno da se potrudite. Međutim, tu postoji jedno daleko opasnije mesto - skladište nuklearnog otpada pod otvorenim nebom, koje je još nazivaju - suvo skladište“, kaže Leonkov.
Prema njegovim rečima, na tom suvom skladištu smešteni su američki kontejneri sa iskorišćenim nuklearnim gorivom. Ukoliko se ti kontejneri oštete, a to se može učiniti vrlo lako jer su tankih zidova, onda se radijacija lako može proširiti. To će predstavljati direktnu opasnost ne samo za grad Energodar, u kome se nalazi nuklearka, već i šire.
Leonkov dodaje da ako Ukrajinci granatiranjem uspeju da oštete Zaporošku nuklearnu elektranu da će teritorija biti kontamininarana u radijusu od hiljadu kilometara.
Ukrajinsko granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane je čin nuklearnog terorizma, ali ti napadi – u zavisnosti od razvoja događaja - mogu se i drugačije tumačiti:
„Opasnost od radioaktivnog zračenja postoji direktno i za teritoriju Rusije, posebno za Krim. Jasno je da se to može tumačiti na različite načine. Ako bi, na primer, došlo do širenja radioaktivnih supstanci duž naše linije, onda je to katastrofa, a ako bi to bila posledica artiljerijskih napada ili napada raketnim sistemima, onda ovo nije samo puki terorizam, nego nuklearni napad, između ostalog i na Rusiju“, ističe Leonkov.

Ruski PVO štiti nuklearnu elektranu

Leonkov kaže da Rusija čini sve da zaštiti Zaporošku nuklearnu elektranu kako bi se izbegla nuklearna katastrofa.
„Rusija je obezbedila zaštitu nuklearne elektrane, postavila je sisteme PVO koji gotovo svakodnevno odbijaju napade. Ukrajinska strana pokušava da kombinuje te udare, koristeći različite taktike sa ciljem da nanese maksimalnu štetu. Većinu raketa i granata obaramo, ali ipak deo stiže do teritorije nuklearke“, navodi ruski ekspert.
Tokom jednog od tih ukrajinskih napada izbio je požar na vodovodu nuklearne elektrane, koji je hitno ugašen, dok je u poslednjem napadu jedna granata pala na 10 metara od objekta za skladištenje nuklearnog otpada. Granatama je delimično oštećena i termoelektrana i oprema basena sistema za hlađenje nuklearnih reaktora, ali važna infrastruktura nije pogođena.
Ruski eksperti kritikuju Međunarodnu agenciju za atomsku energiju zato što već dva meseca ne šalje svoju komisiju, iako ih ruska strana redovno poziva.
Govoreći o rešenju problema nastalog zbog ukrajinskog granatiranja nuklearne elektrane Leonkov kaže da „svet treba obuzda Ukrajinu“, dok Rusija može da pokuša da ukloni radioaktivni otpad i da ga odloži u preduzeće „Majak“ na Uralu, koje je jedno od glavnih preduzeća ruske nuklearne industrije i koje obezbeđuje sprovođenje politike nuklearnog odvraćanja Rusije, a bavi se, između ostalog, i preradom iskorišćenog nuklearnog goriva.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
RUSIJA
Zaporoška nuklearna elektrana nije ruska vojna baza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala