- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban: Sukob u Ukrajini može da stavi tačku na zapadnu dominaciju

© AFP 2023 / Ludovic MarinPremijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Sukob u Ukrajini ima potencijal da demonstrativno okonča zapadnu dominaciju na globalnom nivou, saopštio je mađarski premijer Viktor Orban.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U intervjuu za nemački magazin "Tičis ajnblik", Orban je rekao da očekuje da će Evropska unija postati slabija na globalnoj areni kada se sukob u Ukrajini završi.
Mađarski lider je naveo da Zapad nije u stanju da vojno dobije sukob i da sankcije koje je uveo Moskvi nisu uspele da destabilizuju Rusiju. Da stvar bude još gora, kaznene mere su se spektakularno odrazile na Evropu, rekao je on.
Orban je takođe primetio da veliki deo sveta ne stoji iza SAD-a kada je reč o Ukrajini. On je ukazao na Kineze, Indijce, Brazilce, Južnu Afriku, arapski svet, Afriku kao regione koji ne podržavaju zapadnu liniju u sukobu.
„Sasvim je moguće da će upravo ovaj rat demonstrativno staviti tačku na zapadnu dominaciju“, dodao je Orban.
S druge strane, sile koje nisu članice EU već imaju koristi od situacije, rekao je on, ukazujući na Rusiju, koja ima sopstvene izvore energije.
On je napomenuo da dok je uvoz energenata u EU iz Rusije naglo opao, ruski gasni gigant "Gasprom" beleži skokove svojih prihoda.
I Pekingu je sada bolje nego pre početka sukoba, naglasio je Orban. On je objasnio da je Kina ranije bila „na milost i nemilost Arapima“, ali više nije, očigledno misleći na tržište nafte, navodi RT.
Drugi korisnici, po mišljenju mađarskog premijera, su „velike američke korporacije“. Da bi potvrdio svoj stav, Orban je ukazao na udvostručenje profita "Eksona", učetverostručenje profita "Ševrona", kao i povećanje od šest puta kompanije "Konoko Filips".
Iako se saglasila sa sankcijama EU protiv Rusije, Mađarska je zadržala neutralan stav od izbijanja sukoba, ne dajući ni jednoj strani oružje niti dajući bilo kakve oštre izjave protiv Moskve ili Kijeva.
Budimpešta je insistirala da ne može da rizikuje bezbednost Mađara i da neće biti uvučena u sukob.
Štaviše, Orban i drugi mađarski najviši zvaničnici su u više navrata kritikovali neke od sankcija EU, tvrdeći da one više štete EU nego Rusiji.
Mađarska je još u maju ušla u direktnu konfrontaciju sa rukovodstvom EU zbog ruskog naftnog embarga. Budimpešta je ukinula svoj veto tek nakon što je dobila izuzeće za naftu koje se uvozi naftovodima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala