- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Čvrst odgovor Rusije na agresivne NATO pretnje: Udarna pesnica „Kinžal“ - između Litvanije i Poljske

© RIA NovostiIpaljivanje rakete "Kinžal" -
Ipaljivanje rakete Kinžal -  - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Zbog sve češćih provokacija NATO-a, rusko Ministarstvo odbrane donelo je odluku da, u okviru jačanja strateškog odvraćanja, rasporedi tri aviona MiG-31 sa hipersoničnim raketama „Kinžal“ u Kalinjingradsku oblast, rusku eksklavu koja se graniči sa Litvanijom i Poljskom.
Ruski vojni eksperti ocenjuju da je to odgovor na agresivne i provokativne akcije Severnoatlanske alijanse u blizini ruskih granica, a da Moskva na ovaj način jača i svoju prvu zapadnu liniju odbrane.
„U proteklih nekoliko meseci slušali smo prilično oštre izjave predstavnika zemalja NATO-a, između ostalog i po pitanju Kalinjingradske oblasti. Na samitu Severnoatlantske alijanse u Madridu odlučeno je da se broj vojnika u visokoj pripravnosti poveća na 300.000 ljudi i da se rasporede u Istočnoj Evropi, pre svega u blizini ruskih granica. Pored toga, pre neki dan je predstavnik Estonije izneo mišljenje da je neophodno objediniti protivbrodske sisteme Estonije i Finske i učiniti Baltičko more ‘unutrašnjim morem’ NATO-a“, kaže ruski vojni ekspert Jurij Knutov.
Prebacivanje lovaca Mig-31 sa hipersoničnim raketama „Kinžal“ u Kalinjingradsku oblast ima za cilj odvraćanje potencijalnog neprijatelja iz bloka NATO-a. Osim toga, Knutov smatra da je potrebno analizirati manevre koje je NATO izvodi u blizini Kalinjingrada, a koje su bile posvećene „sveobuhvatnom zauzimanju Kalinjingradske oblasti“.
"Poslednjih godina NATO izvodi veoma ozbiljne vežbe u oblasti Kalinjingrada. Te vežbe su vremenski razvučene i obuhvataju vežbe desanta, vežbe za proboj tenkova, vazdušne napade... Na taj način, ako se sve sumira, razrađuju se zadaci napada na Kalinjingrad – kako s mora, tako i sa kopna", upozorava Knutov.
© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPrebacivanje lovaca MiG-31 sa hipersoničnim raketama „Kinžal“ u Kalinjingradsku oblast ima za cilj odvraćanje potencijalnog neprijatelja
Lovci MiG-31 sa hipersoničnim raketama Kinžal - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Prebacivanje lovaca MiG-31 sa hipersoničnim raketama „Kinžal“ u Kalinjingradsku oblast ima za cilj odvraćanje potencijalnog neprijatelja

„Kinžal“ – ruska udarna pesnica

Rusija ne može, a da ne odgovori na te vojne pretenzije NATO zemalja, a prebacivanje lovaca-presretača koji nose hipersonične rakete u Kalinjingradsku oblast sigurno će ojačati formacije Zapadnog vojnog okruga i Baltičke flote.
Sva tri MiG-31 dislocirana su na aerodrom Čkalovsk u toj ruskoj oblasti i biće na „danonoćnom borbenom dežurstvu“, dok broj „Kinžala“ nije obelodanjen. Pritom će, u slučaju potrebe, „Migovi“ sadejstvovati sa lovačkom avijacijom 6. armije RV i PVO i sa mornaričkom avijacijom Baltičke flote.
„’Kinžal’ su rakete potrebne za napad na centre odlučivanja. To je ‘udarna pesnica’ koja može da deluje u bilo kom pravcu i treba da osigura bezbednost Kalinjingrada u slučaju pokušaja uzimanja pod kontrolu aneksiranja. To čak nisu preventivne mere, to je odgovor na postojeće pretnje", ocenjuje Knutov.
Ruski eksperti podsećaju da SAD drže u Evropi – u Italiji, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj i Turskoj – od 150 do 200 atomskih bombi B-61 različitih modifikacija, ali uprkos tome zemlje NATO-a, uključujući i SAD, trenutno nemaju naoružanje koje bi moglo da parira ruskom hipersoničnom oružju. Drugim rečima, Rusija je trenutno jedina zemlja u svetu koja ima hipersonično naoružanje, dok su SAD tek u fazi razvoja i testiranja takvog oružja.
Ruski lideri su više puta upozoravali NATO da se „igraju vatrom“ i predlagali mere za jačanje bezbednosti, ali SAD i NATO su to ignorisali, zbog čega je Moskva bila primorana da reaguje.

Zapad nemoćan pred ruskim hipersoničnim oružjem

Projektil "Kinžal", u prevodu „bodež“, strahovito je brz, neuhvatljiv za protivvazdušnu odbranu i precizan. Može da leti brzinom od 10 maha (oko 12.000 kilometara na sat) i da manerviše tokom cele putanje leta, a s obzirom da je domet aviona Mig-31 2.500 kilometara, a „Kinžala“ - 2.000 kilometara, jasno je kome se šalje upozorenje. Ruski eksperti preciziraju da svojim dometom „pokrivaju celu Evropu do Atlantika“.
„Kinžal“ nosi do 480 kilograma eksploziva, ali može imati i nuklearnu bojevu glavu, dok lovac-presretač „Mig-31“ može da dosegne visinu od 25 kilometara i razvije brzinu od 3.000 kilometara na sat.
'Kinžal' je već korišćen u Ukrajini i pokazao se kao veoma efikasan, a jedna raketa je uništila veliki podzemni depo raketa i municije u regionu Ivano-Frankovsk, koji je izgrađen u planinama šezdesetih godina i to tako da ga ni atomska bomba ne može razneti. Ali, ‘Kinžal’ je zahvaljujući velikoj brzini i kinetičkoj energiji razneo taj magacin. Zatim je druga raketa uništila podzemni komandni punkt, koji je takođe izgrađen sa sposobnošću da izdrži atomsko bombardovanje. Zbog toga se može reći da je ova raketa veoma efikasna. To je veoma ozbiljan projektil“, ističe Knutov.
Kineski mediji ističu da je „Kalinjingrad oštar nož pod grlom Alijanse“, a da je njegovo postojanje uvek sprečavalo zapadne zemlje da nepromišljeno deluju prema Rusiji, podsećajući istovremeno da su u eksklavi površine 15.000 kvadratnih kilometara, osim aviona Mig-31 sa raketama „Kinžal“, raspoređeni i raketni sistemi „Iskander“ i PVO sistemi S-400, kao i bombarderi Tu-22M3 koji su naoružani nuklearnim raketama.
Osim "Kinžala", Rusija raspolaže hipersoničnim raketama "Avangard" i "Cirkon", a protivraketna odbrana protiv takvih sistema je nemoćna.
Avion MiG-31 sa hipersoničnom aerobalističkom raketom sistema „Kinžal“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
RUSIJA
Kako visokoprecizno oružje pomaže ruskoj vojsci u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala