- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kina pokrenula stabilno magnetno polje više od milion puta jače od Zemljinog

CC0 / / Earth’s Magnetic Field
Earth’s Magnetic Field - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Naučnici u Kini tvrde da su oborili svetski rekord za stabilno magnetno polje od 45 tesli nakon što je njihov hibridni magnet 12. avgusta postigao 45,22 tesle – više od milion puta jače od Zemljinog.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Postignuće je napravljeno u Laboratoriji za stabilno visoko magnetno polje Kineske akademije nauka (SHMFF), a istraživački tim je napisao na svojoj veb-stranici: „(Postrojenje Hefej) postalo je najveće magnetno polje u stabilnom stanju koje može podržati svetska naučna istraživanja.“
Izjava laboratorije se takođe odnosi na prethodni rekord od 45 tesla iz 1999. godine koji je postigao instrument od 35 tona u američkom „Mag labu“, koji finansira Nacionalna naučna fondacija i država Florida.
„Prvobitni svetski rekord postavila je Nacionalna laboratorija za visoko magnetno polje u Sjedinjenim Državama 1999. Njegov hibridni magnet je generisao 450.000 gausa (45 tesla) i drži rekord već 23 godine“, navodi se u saopštenju. Zapravo, istraživači u američkoj ustanovi su takođe nakratko postigli polje od 45,5 tesla 2019. godine, ali to je bio probni rad na test-magnetu koji se neće koristiti za naučne eksperimente.

„Veliki tehnološki proboj“

Magnet u SHMFF-u, sličan onom u „Mag labu“, poznat je kao hibridni magnet. Njegov otporni umetak se nalazi unutar superprovodne spoljašnjosti sa otvorom od 32 mm. Naučni tim SHMFF-a prvobitno je konstruisao hibridni magnet 2016. U to vreme je generisao centralno magnetno polje od 40 tesli. Naučnici su istrajali u pokušaju da postignu veće magnetno polje. Da bi to uradili, poboljšali su strukturu magneta, dok su razvijali nove materijale i optimizovali proces proizvodnje biter diskova (vrsta elektromagneta koju je 1933. izumeo američki fizičar Frensis Biter), objasnio je fizičar Guangli Kuang, akademski direktor Laboratorija za visoko magnetno polje Instituta za fiziku Hefej.
Tim Kineske akademije nauka koristio je ulaz od 26,9 megavata da bi postigao svoj napredak od 45,22 tesla, dok je magnet od 45 tesla u „Mag labu“ zahtevao ulaz od 30 megavata. Naučnici su ovo istraživanje pozdravili kao otvaranje novih mogućnosti u istraživanju, prenosi međunarodni Sputnjik.

„Hibridni magnet Nacionalne laboratorije za eksperimentisanje sa visokim magnetnim poljem u stabilnom stanju proizveo je najveće stabilno magnetno polje na svetu, koje efektivno poboljšava eksperimentalne uslove za naučnike da sprovode istraživanja o materijalima i igraće nezamenljivu ulogu u istraživanju elektronskih materijala male snage i drugim poljima“, saopštio je tim.

Magnetna polja u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Astronomi uočili rekordno magnetno polje u svemiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala