- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Astronomi uočili rekordno magnetno polje u svemiru

CC BY-SA 2.0 / Onsala rymdobservatorium / Magnetna polja u svemiru
Magnetna polja u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Daleko u Mlečnom putu, otprilike 22.000 svetlosnih godina od Zemlje, jedna zvezda ima magnetnu silu koja nadmašuje sve što su fizičari ikada videli.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sa neverovatnih 1,6 milijardi Tesla, pulsar nazvan Svift J0243.6+6124 obara prethodne rekorde od oko milijardu Tesli, otkrivene oko pulsara GRO J1008-57 i 1A 0535+262.
Poređenja radi, prosečan novi magnet za frižider je oko 0,001 Tesla. Jače MRI mašine uspevaju da dostignu oko tri Tesle. Pre nekoliko godina, inženjeri su postigli 1.200 Tesli, ali u trajanju samo 100 mikrosekundi.
Dakle, logično je da će 1,6 milijardi Tesli zahtevati neku zaista neverovatnu fiziku, kakva mogu postići samo masivni objekti nagurani u nemoguće zapremine i vrteći se neverovatnom brzinom, dovoljno brzo da ubrzaju elektrone do smešnih brzina.
Svift J0243.6+6124 je već važio za zvezdu na koju treba obratiti pažnju. Toj tip superkompaktnog kosmičkog teškaša poznatog kao pulsar, koji je jedini izvor Iks-zraka u našoj galaksiji koji spada u ultrasvetleću kategoriju.
To je ujedno i jedini primer rendgenskog pulsara na Mlečnom putu sa zvezdom pratiocem tipa Be, koja ga hrani materijom dovoljno brzo da generiše radio-emitujuće mlazove materije sa svojih polova.
Astronomi stoga žele tu zvezdu da prouče detaljno. No, merenje magnetskog polja vrlo udaljenog objekta ipak je lakše reći, nego učiniti. Koliko god jaka bila, ta polja brzo slabe i postaju nevidljiva na udaljenostima od hiljadu svetlosnih godina, objavljeno je u časopisu „Astrofizikal džurnal leters“.
S obzirom da je Svift J0243.6+6124 jedini ultra-luminiscentni rendgenski pulsar u našoj galaksiji, precizna mera njegovog magnetnog polja daje astronomima bolju predstavu o tome šta bi se moglo dešavati blizu njene površine.
Kao vrsta neutronske zvezde, pulsari poput Svifta J0243.6+6124 su napravljeni od atoma zgnječenih u konfiguracije daleko iznad svega što možemo da stvorimo na Zemlji. Njegova magnetna svojstva pomažu da se isključe ili podrže različiti modeli koji objašnjavaju kako se ponaša njegova veoma kompaktna kora.
Konkretno, priroda magnetizma neutronske zvezde potvrđuje verovatnoću da je njeno polje složeno, koje se sastoji od više polova.
To je solidna pobeda za astrofizičare koji žele da razumeju misterije nekih od najegzotičnijih objekata u svemiru, piše portal „Sajens alert“.
Za nas ostale, dovoljno je samo da pokušamo da zamislimo moć 1,6 milijardi Teslinog magneta zalepljenog za naš frižider.
Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
U centru naše galaksije otkriveni „gradivni blokovi života”
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala