- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zakon o Zeti: Mijenjaju pravila usred igre u korist DPS i URA

© Sputnik / Boban NovovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Pratite nas
Usvajanje Zakona o Zeti u Skupštini Crne Gore usred izbornog procesa dovelo je do promjene podgoričke izborne jedinice. Dok iz opozicije traže ocjenu ustavnosti tog zakona, iz Centra za demokratsku tranziciju pozvaju predsjednika države da vrati zakone na ponovno odlučivanje.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Demokratski front i Prava Crna Gora najavili su da će podnijeti inicijativu Ustavnom sudu da da ocjenu ustavnosti takozvanih „zetskih zakona“ donetih prije dva dana u Skupštini, kojim se omogućava da Zeta postane 25. crnogorska opština.
Rezultati posljednjih parlamentarnih izbora održanih u Podgorici odnosno Zeti pokazuju kome odgovara da građani Zete ne glasaju na lokalnim podgoričkim izborima.
Prema posljednjim podacima, u Podgorici je 142.824 birača, a u Golubovcima pravo glasa ima oko 12,5 hiljada.
Zahvaljujući izglasavanju „zetskih zakona“ stanovnici Zete neće moći da glasaju na narednim podgoričkim izborima koji su zakazani za 23. oktobar.
Na logično pitanje kojim partijama ta odluka ide naruku, odgovor se može naći u rezultatima poslednjih parlamentarnih izbora 2020. godine. Trenutno stanje ide u korist Demokratskoj partiji socijalista ali i GP URA. Na tim izborima koalicije oko DF-a i Demokrata u Zeti su osvojile gotovo 6.500 glasova, a stranka Mila Đukanovića 3.120. Ako bi odnos snaga bio isti i na narednim izborima u Glavnom gradu, Front i Demokratska Crna Gora izgubili bi oko 10 odsto birača, a DPS sedam. URA bi imala oko tri odsto manje.
Posljednji parlamentarni izbori na kojima su glasali stanovnici Zete, pokazuju da se u toj tada gradskoj opštini, nijesu proslavili SD, Bošnjačka stranka, HGI, HRS, SDP, Albanska koalicija i Albanska lista.
Svi zajedno, ukupno su osvojili 477 glasova, od oko 9.000 koliko ih je glasalo u Glavnom gradu.
Da se usvajanjem Zakona o opštini Zeta izvodi opasna izborna manipulacija upozorili su iz Centra za demokratsku tranziciju. Kažu da se podgorička izborna jedinica mijenja usred izbornog procesa, te da partije nastavljaju s podrivanjem demokratije. Zato pozivaju predsjednika države Mila Đukanovića da zakone vrati na ponovno odlučivanje.
I profesor Đorđije Blažić ocijenio je da je na djelu kršenje demokratije, koje se ne dešava slučajno pred izbore.
Da je riječ o eklatantnom kršenju Ustava, smatra i Andrej Milović, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde. Kako kaže, izglasavanjem Zakona o Zeti napravljen je potpuni haos u Glavnom gradu, s obzirom da je broj mandata vezan za broj stanovnika, a ovim je odvojeno nekih 20.000 stanovnika, pritom zadržavajući isti broj mandata u Podgorici, gdje su već raspisani izbori.
Milović dodaje da Crna Gora ovo ne pamti.
„Ovo je najveća pravna tiranija i silovanje Ustava Crne Gore, koji je bačen pod noge da bi se spustio cenzus u Podgorici, zbog GP URA kojoj je pitanje da li će ga preći, kao i da bi se spasio DPS odvajanjem Zete, gdje je DPS ubjedljivo izgubio 2020. godine, ali ne uzimaju u obzir pad koji su imali od tada do sada”, konstatovao je Milović
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
REGION
Lider Dveri i frontmen Beogradskog sindikata o „zabrani“ ulaska u Crnu Goru: Marginalci opet jašu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala