- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lider Dveri i frontmen Beogradskog sindikata o „zabrani“ ulaska u Crnu Goru: Marginalci opet jašu

CC0 / Unsplash/Oskar Hagberg / Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Pojedini krugovi u Crnoj Gori bi želeli da nastave progon državljana Srbije čiji stavovi im nisu baš po volji. Crnogorska građanska inicijativa „21. maj“ podnela je zahtev da se Feđi Dimoviću, frontmenu čuvenog hip hop sastava Beogradski sindikat, i Bošku Obradoviću, lideru Dveri, zabrani ulazak u tu susednu državu.
Oni su izdali „prigodno saopštenje“ kojim pozivaju ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, kao i Zorana Brđanina, direktora Uprave policije, da Dimoviću i Obradoviću zabrane ulazak u Crnu Goru iz, kako oni navode – „razloga unutrašnje bezbednosti“.
Imajući u vidu ukupne javne nastupe gospodina Feđe Dimovića, perjanice (frontmena) grupe Beogradski sindikat i činjenicu da koncerti ove muzičke grupe i medijska oglašavanja njenih članova veoma često, nažalost, podstiču nacionalizam i produbljuju podele u Crnoj Gori, pozivamo Vas da razmotrite mogućnost izricanja mjere zabrane ulaska u Crnu Goru iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbjednosti, ističe se u saopštenju GI „21. maj“.

Balada disidenta

Podsećamo da je celokupnom sastavu „Beogradskog sindikata“ još pre dve godine, bez ikakvog objašnjenja ili obaveštenja, zabranjen ulazak u Crnu Goru. Nastup koji je organizovan na poziv Mitropolije crnogorsko-primorske otkazan je nakon što je srpski bend vraćen sa graničnog prelaza.
Čupanjem iz konteksta jedne izjave iz intervjua koji je odisao tolerancijom i pomirenjem pokušavaju da dobiju jeftine političke poene jašući na podelama koje sami fabrikuju. Nadamo se da je vreme proglašavanja nacionalnih neprijatelja stvar prošlosti u Crnoj Gori, kao i ovi likovi koji upućuju takve apele. Sve najbolje celokupnom narodu Crne Gore, sa iskrenom željom da svi imaju bolju budućnost za svoje najmlađe, bez da ih ovi likovi stalno vraćaju u prošlost, naveo je Feđa Dimović.
© Sputnik / Dejan SimićGrupa Beogradski sindikat na probi pred koncert
Grupa Beogradski sindikat na probi pred koncert - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Grupa Beogradski sindikat na probi pred koncert

Grade politiku na antisrpstvu

Inicijativom čiji su potpisnici Marko Pejović, Andrej Nedović, Aleksandar Saša Zeković, Miodrag Backović i Ljubomir Filipović, poziva se na zabranu ulaska i lideru političke partije Dveri. Obradović, slično Dimoviću, ne pridaje veći značaj ovoj odluci.
Pre svega treba istaći da se radi o marginalnim intelektualnim i političkim krugovima Crne Gore koji očito žele i dalje da svoju politiku zasnivaju na antisrpstvu i da insistiraju na podelama i sukobima između Srbije i Crne Gore, a takva politika je poražena još 30. avgusta 2020. godine. Nadam se da se Crna Gora više nikada neće vratiti na taj put Mila Đukanovića i antisrpske politike. Prosto bi bilo pogrešno i tragično da Crna Gora sleduje hrvatski primer i svoju državu gradi na antisrpstvu, izjavio je Obradović.

Podobni i nepodobni nacionalizmi

On ne smatra glavnu tačku „optužbe“ spornom, budući da svoj nacionalizam tumači kao elementarno rodoljublje, odnosno ljubav prema svom narodu i državi.
Nacionalizam je jedna od najprirodnijih i najnormalnijih stvari i osećanja na svetu koja važi za sve narode i države na planeti i ne vidim zašto bi bila zabranjena ili proganjana u srpskom narodu. Ja ne želim da budem veći nacionalista i rodoljub od Amerikanaca, Jevreja, Rusa, Francuza ili Nemaca, ali ne želim da budem ni manji.

Ljubav bez granica

Predsednik Dveri ne smatra svoje izjave i političko delovanje spornim ističući da je njegovo apsolutno demokratsko pravo da zagovara ideju formiranja nove zajednice Srbije i Crne Gore, naglašavajući da je i svojevremeno ukidanje istoimene zajednice usledilo nakon javne debate i razmene različitih mišljenja, te da eventualno sprovođenje takve zamisli mora uslediti isključivo nakon saglasnosti građane obe države, izražene na referendumu.
Možda nekome može da padne na pamet da zabrani Boška Obradovića, Feđu Dimovića ili bilo koga drugog ko govori ono što misli zbog verbalnog delikta ali neće nikada moći da zabrani ideju novog ujedinjavanja Srbije i Crne Gore jer je to najprirodnija stvar na svetu i vreme radi za tu ideju. Ona će sigurno doći na dnevni red i Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine Crne Gore, posebno kada dođe jedna nova generacija političara i u Srbiji i u Crnoj Gori koji neće praviti nikakve sukobe i podele među bratskim narodima i državama, već će gledati kako da više i bolje sarađuju i kako da postavie jedan cilj koji mislim da je realan, a to je da između Srbije i Crne Gore ne treba da postoji nikakva granica, izjavio je Obradović za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala