Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Borelj izneo detalje sa sastanka: Nismo postigli sporazum danas, ali to nije kraj procesa

Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj izjavio je da današnji sastanak u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija nije bio sastanak u normalnoj situaciji, da nije bio iz serije regularnih sastanaka.
Borelj je dodao da su današnji sastanak obeležile tenzije na severu Kosova, koje su postojale uoči sastanka.
Šef evropske diplomatije podsetio je i da je sastanak održan u vreme dok se u Ukrajini vodi rat.
Borelj je dodao da na današnjem sastanku nisu postignuti dogovori, ali da su oba lidera svesna važnosti nastavka razgovora, prenosi Kosovo onlajn.
On je istakao da do 1. septembra, do kada je odložena odluka Prištine o preregistraciji vozila i ličnim dokumentima, ima još vremena i da on neće odustati od traženja rešenja, prenosi Tanjug.
„Nismo stigli do dogovora, ali ovo nije kraj priče. Oba lidera saglasila su se da proces treba da se nastavi narednih dana“, rekao je Borelj.
Šef evropske diplomatije podvukao je da su Vučić i Kurti saglasni da treba nastaviti razgovore i tražiti rešenje za smirivanje situacije na KiM.
„Videli smo tenzije oko tablica, dokumenata. Ne želimo da vidimo tenzije u narednom periodu i strane će biti odgovorne za eventualnu eskalaciju. Nažalost, nismo došli do dogovora danas, ali oba lidera su rekla da proces treba da se nastavi i to će se desiti u narednim danima. Ja ne odustajem. Moramo da tražimo rešenja“, poručio je Borelj.
On je rekao da je sastanak sazvan jer mir i stabilnost moraju da pobede.
"Ovi razgovori se vode u dramatičnom trenutku, dok traje rat u Ukrajini. Sada nije vreme za podizanje tenzija, već za traženje dugotrajnog rešenja", rekao je Borelj.
Prema njegovim rečima, svrha sastanka je bila smirivanje situacije na terenu.
"Lideri su imali prilike da detaljno pričaju o nastavku pregovora, zato što situacija na terenu negativno utiče na to. Mislim da su i predsednik Vučić i premijer Kurti shvatili da razgovori nemaju alternativu", rekao je on.
Zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
SRBIJA
Završeni razgovori, Vučić ostaje još neko vreme u Briselu, sutra se obraća javnosti
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala