- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Njujork tajms: SAD traže da se dijamanti iz Rusije proglase „krvavim“

© Sputnik / Юriй Somov / Uđi u bazu fotografijaDijamanati
Dijamanati - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Kanada predlažu da se ruskim dijamantima dodeli status „krvavih“ zbog situacije u Ukrajini, prenosi list Njujork tajms pozivajući se na pismo predstavnika Stejt departmenta Džordža Kadžatija, upućeno predsedniku Kiberlijskog procesa.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kimberlijski proces okuplja više od 80 zemalja. Organizacija je osnovana 2000. godine i nazvana je po gradu Kimberli u Južnoafričkoj Republici, u kojem je održana prva konferencija o borbi protiv takozvanih „krvavih dijamanata“, nelegalno dobijenih dragulja, od čije se prodaje finansiraju regionalni sukobi i terorističke organizacije.
Kako navodi list, u junu je na sastanku Kimberlijskog procesa u Bocvani pokrenuto pitanje o dijamantima iz Rusije. Ipak, razmatranje je okončano nakon veta Rusije, Kine i Belorusije. Tada su počele rasprave o tome da li Rusija treba da učestvuje u radu organizacije.
Prema pisanju lista, SAD su zabranile uvoz ruskih neobrađenih dijamanata, ali ruski brilijanti ipak dospevaju u zemlju. List, takođe, tvrdi da se većina dijamanata iz Rusije navodno brusi u Indiji, gde ih obeležavaju kao dijamante indijskog porekla.
Predstavnici Ministarstva finansija Rusije su u komentaru za list ocenili da pokušaj vlada zapadnih zemalja da ruske dijamante proglase „krvavim“ predstavlja „političku demagogiju“.
Dijamant - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2020
Pronađen najveći obojeni dijamant u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala