Pronađen najveći obojeni dijamant u Rusiji

CC0 / piksabej / Dijamant
Dijamant - Sputnik Srbija
Pratite nas
Preduzeće „Dijamanti Anabara“, ćerka ruske kompanije „Alrosa“- najvećeg proizvođača nebrušenih dijamanata, pronašlo je kristal od 236 karata na severu Jakutije. To je najveći obojeni dijamant ikada dobijen u Rusiji, saopštila je „Alrosa“.
„Stručnjaci preduzeća 'Dijamanti Anabara', na nalazištu sela 'Ebeljah' na severu Jakutije - pronašli su kristal od 236 karata jarke žuto-smeđe boje. To je najveći obojeni dijamant ikada dobijen u Rusiji“, navedeno je u saopštenju.

Dimenzije kristala su 47, 24 i 22 milimetara. Kompanija ističe da je, prema preliminarnoj proceni, dragi kamen star između 120 i 230 miliona godina.

„Ovako masivan obojeni dijamant jedinstveno je otkriće i to ne samo za našu zemlju. Nedavno je predat 'Alrosi', vodećem proizvođaču dijamanata, u Moskvi na pregled stručnjaka i procenu. Nakon toga biće doneta odluka da li će dijamant biti predat na brušenje kod naših majstora ili ga prodati nebrušenog. Nesumnjivo je da će takav dijamant biti tražen od strane brusilaca svake zemlje, jer ima potencijal za proizvodnju nekoliko visokokvalitetnih brilijanata“, saopštio je direktor filijale „Brilijanti Alrosa“ Pavel Vinihin.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala