Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Najveće NATO vežbe u regionu pripremaju se na Kosovu: Snažna pretnja Srbiji i poruka Rusiji

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIVojna vežba „Branilac Evrope 2020“
Vojna vežba „Branilac Evrope 2020“ - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
NATO, odnosno Amerika, ciljano su izabrali lažnu državu Kosovo za održavanje najveće terenske vežbe u regionu Balkana – „Defender Jurop 23“ kako bi Srbiju stavili pod još jači pritisak, a Rusiji poručili da nema šta da traži na ovim prostorima, mišljenje je profesora dr Mitra Kovača, general-majora u penziji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kosovo će idućeg leta biti domaćin najveće terenske vežbe NATO, pripreme su u toku, a učestvovaće i Kosovske bezbednosne snage sa dva puka. Tokom vežbi planirano je da se provere pešadijski kapaciteti KBS od strane specijalizovanih jedinica za validaciju američke vojske.
Profesor Kovač, osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma, ističe da ova informacija govori pre svega o jednoj stvari.
„Činjenici je da se ne menja strategija i nastup NATO, a pre svega vodećih sila, u izgradnji državnosti takozvane države Kosovo, preko izgradnje institucija te lažne države, a među kojima je prvenstveno izgradnja vojske Kosova,“ naglašava sagovornik Sputnjika.

Loš znak za Srbiju

Kovača ne čudi učešće KBS-a u ovim vežbama jer su i ranije njihove snage bile prisutne. On navodi da kroz učešće zapada u opremanju i izgradnji vojske Kosova, NATO i Amerika pokušavaju da prikažu da ta lažna država može da garantuje svoju bezbednost uz pomoć „saveznika“.
U političkim smislu to je veoma loš znak za Beograd, dodaje Kovač, i u smislu odnosa prema Srbiji kao državi koja na sve načine pokušava da se kosmetska kriza reši na miran način.
„Jednostavnije je reći da, prenebregavajući pogoršanja bezbednosnog stanja u Evropi, Amerika, Britanija, pa i Nemačka nastoje da nasiljem zatvore „bezbednosne probleme“ koji su ostali na Zapadnom Balkanu, a pre svega na prostoru BiH i KiM“ dodaje on.

Šta može Beograd

Održavanje NATO vežbe na Kosovu jeste veliki izazov za institucije u Beogradu, napominje naš sagovornik, u međunarodnom, bezbednosnom, vojnom i svakom drugom smislu.
„Preventivno, već sa objavljivanjem ove informacije, Srbija bi trebalo da kroz organe Ujedinjenih nacija i kroz druge institucije evropske bezbednosti, iskaže svoj stav prema strategiji NATO i da zatraži da se takve vežbe ne održavaju na prostoru teritorije Srbije koja je međunarodno priznata država“, smatra Kovač.
Problem je, međutim, kaže on, što vodeće članice NATO lažnoj državi Kosovo pristupaju na način, kao da je ona međunarodno priznata zemlja, a što ne odgovara realnosti. Otuda i potreba da se informacija o NATO vežbama na Kosovu plasira baš sada.
„Vlasti te lažne države Kosovo ali i vodeće države zapadnog saveza, NATO i EU, žele da daju do znanja da se i u pregovorima Beograda i Prištine ne može očekivati ništa od strateških ciljeva koje proklamuje Srbija. Dakle, Srbija bi po njima trebalo da se ‘privikne‘ na to da je Kosovo samostalna država i da je konačni cilj svih pregovora da se kroz različite vidove pritiska, a ove vežbe jesu direktna vrsta pritiska, pokaže da je jedino takav izlaz moguć,“ veruje Kovač.

Poruka i za Rusiju

Drugim rečima, poruka Srbiji je da se ne opire previše na zahteve Zapada povodom nastojanja Prištine da integriše prostor severa Kosova u sastav te lažne NATO države.
„I Rusiji se daje na znanje da nema šta da traži na ovim prostorima i da „srpski“ faktor treba privesti ka zapadnim nacionalnim interesima. Otud ovi paralelni pritisci i prema Republici Srpskoj u BiH i na KiM kako bi Zapad zatvorio tu takozvanu „crnu rupu“ suprotno i srpskim i ruskim nacionalnim interesima,“ ističe Kovač.
Izgradnjom NATO i američkih baza u Albaniji i pokušavanje da se pokriju sve teritorije sa NATO snagama govori da im je samo stalo da ovaj prostor ne ostane pod takozvanim „ruskim uticajem“ i da ga pripreme za zapadno prisustvo na Balkanu.
U „Defender Jurop 23“ kosovska vojska će učestvovati sa dva puka, a tokom ove vežbe planirano je da se pokažu kapaciteti pešadije KBS na nivou puka.
Vežba „Defender Jurop“ je godišnja vežba koju vode Sjedinjene Američke Države u kojoj učestvuju trupe iz različitih zemalja. Vežba ima za cilj povećanje spremnosti američkih, NATO i partnerskih vojski. Ove godine, „Defender Jurop“ održan je u Albaniji sa američkim trupama koje su se iskrcale u luku Drač, što je i tada najavljeno kao najveća vojna vežba u regionu Zapadnog Balkana. U vežbi je učestvovalo oko 28.000 vojnika iz 26 savezničkih i partnerskih zemalja, a odvijala se u sedam različitih baza zemlja regiona.
Ruski vojnici na putu za Prištinu 1999. god.  - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
SRBIJA
Od čega strahuju NATO i Amerika kad ubacuju svoje igrače u briselski dijalog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala