Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Od čega strahuju NATO i Amerika kad ubacuju svoje igrače u briselski dijalog

© Sputnik / Marina Marčenko / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici na putu za Prištinu 1999. god.
Ruski vojnici na putu za Prištinu 1999. god.  - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u okviru dijaloga Beograd –Priština prvo će se sastati sa generalnim sekretarom NATO –a Jensom Stoltenbergom, što je po rečima Vladimira Dobrosavljevića političkog komentatora nesumnjivo vezano za bezbednost Srba na KiM, a epilog bi mogao da bude eventualno potpisivanje deklaracije o mirnom rešenju trenutne krize.
Dobrosavljević ističe da ako bi došlo do sukoba na severu KiM, to ne bi bio samo sukob ograničenog dejstva i da je Zapad toga svestan. Zbog toga je i predviđen razgovor dve strane sa predstavnicima NATO i SAD, Stoltenbergom i Gabrijelom Eskobarom.

Nemiri ne odgovaraju ni Zapadu

„Glavna tema će sigurno biti da se izbegne svaka vrsta mogućeg oružanog i fizičkog konflikta između Srba sa severa i predstavnika zvanične Prištine, jer to može da izazove i inicira mnogo veće probleme za zapadane saveznike Prištine nego što se to u prvom momentu čini,“ ističe Dobrosavljević.
NATO, dodaje naš sagovornik, ne želi da u zoni njihovog interesa, a to je kako oni vole da kažu Zapadni Balkan. U tom kontekstu otvara se pitanje da li je sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom pokušaj da se dobije čvrsto uverenje da je misija Kfor-a spremna da zaustavi Kurtija ako krene na sever 1. septembra?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
SRBIJA
Šta Vučića čeka u Briselu: Prvo sastanak sa Stoltenbergom, potom sa Eskobarom, Lajčakom, Kurtijem
Dobrosavljević kaže da Kurti razume da takozvano Kosovo kao neka forma državnosti ne bi postojala bez podrške zapadnih saveznika i Amerike. Iz tog razloga naš sagovornik veruje da Priština nije spremna da rizikuje i da se suprotstavi volji Vašingtona. Ali...

Kako Amerika kaže

„Kurti će uraditi ono što mu Zapad bude rekao da uradi, odnosno, ako Zapad bude želeo da albanska strana ne provocira Srbe na KiM i da ne dođe do nekog sukoba - to se neće ni dogoditi. S druge strane, nisam siguran da bi on ili bilo koji drugi albanski političar koji ima svest o tome šta su Zapad i Amerika učinili na emancipaciji albanskog pitanja, bio spreman da samoinicijativno reaguje,“ napominje on.
Što se tiče sastanka u Briselu, Dobrosavljević ne očekuje da će on doneti rezultat na nekim drugim poljima kao što je ZSO ili dogovor oko primene reciprociteta oko tablica i ličnih karata.
„Očekujem da najveći domet tog sastanka bude moguće potpisivanje neke dekleracije o mirnom rešavanju trenutne situacije", kaže sagovornik Sputnjika.

Naoružavanje kosovske policije

Vučić koji će u Briselu boraviti dva dana razgovaraće sa Stoltenbergom, kao i sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Kako je sam rekao, sastanak sa Stoltenbergom je važan budući da je KFOR jedini koji ima mandat za očuvanje sigurnosti i mira na KiM, posebno na severu pokrajine.
Zastava Eu i saproglašene države Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
SRBIJA
Šifra „obe strane“: Brisel potvrdio podršku radikalnim potezima Prištine
Inače, tenzije na a KiM dodatno podižu zapaljive izjave Aljbina Kurtija ali i naoružavanje kosovske policije vodenim topovima i drugim savremenim oružjem za razbijanje nereda uz svakodnevne vežbe koje se održavaju na poligonima u južno delu Mitrovice, što navodi na pomisao da bi Kurti mogao da upotrebi silu kako bi sproveo svoje odluke.
Predsednik Srpske liste Goran Rakić - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
SRBIJA
„Nijedan Srbin to neće prihvatiti“: Četiri gradočelnika sa severa KiM o zahtevu Kvinte /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala