- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Lordan Zafranović počinje da snima film o Jasenovcu - prva klapa za Mikija Manojlovića

© Javno vlasništvoGlavni ulaz u logor III Ciglana - Jasenovac
Glavni ulaz u logor III Ciglana - Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Početak snimanja filma Lordana Zafranovića „Zlatni rez 42“ zakazan je za 21. avgust, saopštili su producenti.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Scenario „Djeca Kozare“ koji je Arsen Diklić napisao još 1986. godine, Zafranović je adaptirao i uveo nove scene kako bi što vernije prikazao događaje iz leta 1942. godine. Tema filma su ustaški zločini u logoru Jasenovac.
Već prvog dana snimanja pred kamerama će biti glumački bard Predrag Miki Manojlović, kojem će se u kasnijim radnim etapama pridružiti i Leon Lučev, Džek Dimić i Irfan Mensur.
U narednom periodu, biće definisana celokupna glumačka postava koju će činiti glumci iz cele bivše Jugoslavije.
„Ovaj film donosi jednu važnu poruku – da je na ovim našim prostorima moguć suživot. Kako se kaže: ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živeti zajedno. Tu smo gde smo. Bez obzira na sve istorijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu“, izjavio je Zafranović pred početak snimanja.
Autorsku ekipu, predvođenu Zafranovićem, čini više od 60 profesionalaca iz regiona, snimanje će imati dva dela i planirano je da traje skoro godinu dana.
Ceo projekat, koji čini film i TV serija od šest epizoda, podržan je od strane Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Telekoma Srbije i Vlade Republike Srpske, prenosi Tanjug.
Srpska deca u ustaškom koncentracionom logoru u Sisku - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
KULTURA
Zafranović o „Djeci Kozare“: Umetnički krik protiv zla
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala