- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Zafranović o „Djeci Kozare“: Umetnički krik protiv zla

© wikipedia/unknowSrpska deca u ustaškom koncentracionom logoru u Sisku
Srpska deca u ustaškom koncentracionom logoru u Sisku - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Dva meseca pre početka snimanja, u blizini Gradiške (Republika Srpska), počela je izgradnja scenografije za film Lordana Zafranovića „Zlatni rez 42“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Scenario „Djeca Kozare“ koji je Arsen Diklić napisao još 1986. godine, Zafranović je adaptirao i uveo pojedine nove scene koje će što vernije prikazati događaje iz leta 1942.
Samo izgradnja scenografije trajaće puna dva meseca, kako bi se uz sve ostale pripreme koje traju duže od pola godine, postigla vizuelna autentičnost epohe i ispunila kreativna zamisao proslavljenog reditelja.
„Gradićemo Jasenovac u blizini pravog, po skicama koje sam izradio. Unapred će se znati gde je koja baraka, upravna zgrada, gde ulazi voz... Predvodiću ekipu najboljih ljudi koji imaju ogromno iskustvo i želju da se napravi film koji govori o stradanju srpske dece i stanovništva sa Kozare, ali i o koncentracionom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata“, nedavno izjavio je Zafranović.
Autorsku ekipu čini više od 60 profesionalaca iz celog regiona, planirano je da snimanje počne sredinom septembra i trajaće skoro godinu dana.
Zafranović trenutno radi na odabiru glumačke postavke koja će biti poznata do kraja leta, a činiće je glumci iz cele bivše Jugoslavije.
„Ovaj film sam dugo spremao i radim ga da se ne zaboravi. Ovo je film o zlu, kojim želim da zaustavim svako dalje zlo. Film je umetnički krik da se zlo više nikada ne ponovi“, izjavio je Zafranović za Tanjug.
Nekadašnji student prestižne Praške filmske škole FAMU, godinama se bavi analizom zla u vreme fašizma, što se jasno ogleda u njegovoj ratnoj trilogiji – „Okupacija u 26 slika“ (1978), „Pad Italije“ (1981) i „Večernja zvona“ (1986), filmu „Krv i pepeo Jasenovca“ (1983) ili dokumentarcu „Zalazak stoljeća – Testament L. Z.“ (1994).
Jugoslovenski i hrvatski režiser Lordan Zafranović. - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2018
FEST Lordan Zafranović: U Hrvatskoj je restauracija ustaštva, opasnost je tu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala