00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Tri namirnice koje nikako ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj pećnici

CC0 / Pexels/Lisa Fotios / Mikrotalasna pećnica
Mikrotalasna pećnica - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Mikrotalasna pećnica znatno olakšava proces zagrevanja hrane, pa je postala nezaobilazan uređaj u mnogim domovima.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje namirnice koje nikako ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj.

Brokoli

Ova vrsta povrća brzo se greje i često se ubacuje u mikrotalasnu radi brže pripreme. Ipak, takav način pripreme bi trebalo izbegavati.
Kuvanje na pari je bolja opcija. Ukoliko ubacite brokoli u mikrotalasnu pećnicu izgubiće i do 97 odsto antioksidanata, dok se pri kuvanju na pari gubi samo 11 procenata.

Zamrznuto voće

Voće se zamrzava na posebne načine kako bi zadržale što više korisnih elemenata. Voće počinje da gubi hranljiva svojstva čim se ubere, a naročito prilikom dužeg stajanja u magacinima.
Paket sa zamrznutim voćem najbolje je pustiti da se odmrzne na sobnoj temperaturi, kako mikrotalasna ne bi dodatno pospešila gubitak nutritijenata.

Zamrznuto meso

Kada ubacite komad zamrznutog mesa u mikrotalasnu, pećnica okreće ukrug hranu, što dovodi do toga da se krajevi odmrznu, dok sredina ostaje zamrznuta. Tako se meso ne može ravnomerno odmrznuti, a ukoliko ne krenete po odmrzavanju mesa sa pečenjem, prženjem ili kuvanjem, rizikujete razmnožavanje bakterija.
Japanski istraživači došli su do zaključka da, ako se meso podgreva duže od šest minuta u mikrotalasnoj, gubi ogromnu količinu vitamina B12, preneo je portal „Magazin Novosti“.
Marler kupuje samo neoprano voće i povrće... - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
DRUŠTVO
Zašto se sve češće javljaju alergije na voće i povrće
Jaja - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2022
DRUŠTVO
Korisni trikovi kako da prepoznate pokvareno jaje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala