https://lat.sputnikportal.rs/20220816/tri-namirnice-koje-nikako-ne-bi-trebalo-podgrevati-u-mikrotalasnoj-pecnici-1141126444.html
Tri namirnice koje nikako ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj pećnici
Tri namirnice koje nikako ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj pećnici
Sputnik Srbija
Mikrotalasna pećnica znatno olakšava proces zagrevanja hrane, pa je postala nezaobilazan uređaj u mnogim domovima. 16.08.2022, Sputnik Srbija
2022-08-16T11:08+0200
2022-08-16T11:08+0200
2022-08-16T11:08+0200
društvo
društvo
stil života
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/0c/1d/1124223406_0:93:3311:1955_1920x0_80_0_0_3eb43c8aad5198aa6f87dec9de102e3e.jpg
Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje namirnice koje nikako ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj.BrokoliOva vrsta povrća brzo se greje i često se ubacuje u mikrotalasnu radi brže pripreme. Ipak, takav način pripreme bi trebalo izbegavati.Kuvanje na pari je bolja opcija. Ukoliko ubacite brokoli u mikrotalasnu pećnicu izgubiće i do 97 odsto antioksidanata, dok se pri kuvanju na pari gubi samo 11 procenata.Zamrznuto voćeVoće se zamrzava na posebne načine kako bi zadržale što više korisnih elemenata. Voće počinje da gubi hranljiva svojstva čim se ubere, a naročito prilikom dužeg stajanja u magacinima.Paket sa zamrznutim voćem najbolje je pustiti da se odmrzne na sobnoj temperaturi, kako mikrotalasna ne bi dodatno pospešila gubitak nutritijenata.Zamrznuto mesoKada ubacite komad zamrznutog mesa u mikrotalasnu, pećnica okreće ukrug hranu, što dovodi do toga da se krajevi odmrznu, dok sredina ostaje zamrznuta. Tako se meso ne može ravnomerno odmrznuti, a ukoliko ne krenete po odmrzavanju mesa sa pečenjem, prženjem ili kuvanjem, rizikujete razmnožavanje bakterija.Japanski istraživači došli su do zaključka da, ako se meso podgreva duže od šest minuta u mikrotalasnoj, gubi ogromnu količinu vitamina B12, preneo je portal „Magazin Novosti“.
https://lat.sputnikportal.rs/20220816/zasto-se-sve-cesce-javljaju-alergije-na-voce-i-povrce-1141125204.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220807/korisni-trikovi-kako-da-prepoznate-pokvareno-jaje-1140840195.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/0c/1d/1124223406_289:0:3020:2048_1920x0_80_0_0_98f3ae2f63a725480a55bbeccf8cb6ac.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, stil života, magazin
društvo, stil života, magazin
Tri namirnice koje nikako ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj pećnici
Mikrotalasna pećnica znatno olakšava proces zagrevanja hrane, pa je postala nezaobilazan uređaj u mnogim domovima.
Pratite Sputnjik i na letovanju
Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com
Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje namirnice koje nikako ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj.
Ova vrsta povrća brzo se greje i često se ubacuje u mikrotalasnu radi brže pripreme. Ipak, takav način pripreme bi trebalo izbegavati.
Kuvanje na pari je bolja opcija. Ukoliko ubacite brokoli u mikrotalasnu pećnicu izgubiće i do 97 odsto antioksidanata, dok se pri kuvanju na pari gubi samo 11 procenata.
Voće se zamrzava na posebne načine kako bi zadržale što više korisnih elemenata. Voće počinje da gubi hranljiva svojstva čim se ubere, a naročito prilikom dužeg stajanja u magacinima.
Paket sa zamrznutim voćem najbolje je pustiti da se odmrzne na sobnoj temperaturi, kako mikrotalasna ne bi dodatno pospešila gubitak nutritijenata.
Kada ubacite komad zamrznutog mesa u mikrotalasnu, pećnica okreće ukrug hranu, što dovodi do toga da se krajevi odmrznu, dok sredina ostaje zamrznuta. Tako se meso ne može ravnomerno odmrznuti, a ukoliko ne krenete po odmrzavanju mesa sa pečenjem, prženjem ili kuvanjem, rizikujete razmnožavanje bakterija.
Japanski istraživači došli su do zaključka da, ako se meso
podgreva duže od šest minuta u mikrotalasnoj, gubi ogromnu količinu vitamina B12,
preneo je portal „Magazin Novosti“.