https://lat.sputnikportal.rs/20220807/korisni-trikovi-kako-da-prepoznate-pokvareno-jaje-1140840195.html
Korisni trikovi kako da prepoznate pokvareno jaje
Korisni trikovi kako da prepoznate pokvareno jaje
Sputnik Srbija
Ako često kuvate, sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste razbili jaje u posudu s drugim sastojcima, ali je jaje bilo pokvareno i morali ste sve da bacite... 07.08.2022, Sputnik Srbija
2022-08-07T22:13+0200
2022-08-07T22:13+0200
2022-08-07T22:13+0200
društvo
društvo
stil života
ishrana
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/1a/1133688540_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_4710d96260219d36a644996f4fe581e2.jpg
Nažalost, kada su u pitanju jaja, nije uvek jednostavno odrediti koliko su sveža jer zaštitna neprozirna ljuska skriva stvarno stanje belanceta i žumanceta.Kako prepoznati jesu li jaja lošaSve kutije i pakovanja za jaja koja se prodaju moraju da imaju istaknut datum do kada ih je najbolje upotrebiti. Kao rok se uzima razdoblje od šest nedelja nakon što je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način za proveru jesu li jaja još uvek dobra za jelo.Što ako nema istaknutog roka trajanja?Ako nemate istaknut rok trajanja, ponekad je moguće odrediti da li je jaje pokvareno mirisanjem. Jaja ne bi trebala da imaju nikakav poseban miris, ali ako osetite lagani miris sumpora, nešto nije u redu. Ukoliko niste sigurni, razbijte jaje na čisti tanjir kako biste ga dobro pomirisali. Ako ima oštar miris, bacite ga i temeljno operite tanjir.Sveže jaje mora imati jarko žuto ili narandžasto žumance i gusto belance. Ako je jaje pokvareno, žumance će biti bleđe, a belance tečno. Čistija, ali i zabavnija metoda je test plutanja.Ovo nije mit – svježa jaja će potonuti, a pokvarena plutati na vrhuJednostavno napunite činiju hladnom vodom iz slavine i stavite u nju jaja. Ako potonu na dno i prevale se na jednu stranu, sveža su i dobra za jelo. Pokvareno će jaje plutati jer se u njemu tokom vremena nakupilo vazduha. Sva jaja koja ne potonu na dno treba baciti, piše Indeks.Šta je s čuvanjem tvrdo kuvanih jaja?Druga je priča kada su u pitanju tvrdo kuvana jaja. Ona imaju daleko kraći rok trajanja od sirovih jer je proces kuvanja uklonio zaštitni spoljni sloj ljuske i učinio ih propusnijim i osjetljivijim na bakterije i druge zagađivače. Tvrdo kuvana jaja u frižideru mogu stajati do nedelju dana ako su ostala u ljusci ili oko pet dana ako su oguljena. Pazite da jaja stavite u frižider najkasnije dva sata od kuvanja.
https://lat.sputnikportal.rs/20210822/novi-trik-za-ljuscenje-jaja-osvojio-internet-1128668617.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/1a/1133688540_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_2d3b2b19b767654c1b8df6621b374ffa.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, stil života, ishrana, magazin
društvo, stil života, ishrana, magazin
Korisni trikovi kako da prepoznate pokvareno jaje
Ako često kuvate, sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste razbili jaje u posudu s drugim sastojcima, ali je jaje bilo pokvareno i morali ste sve da bacite u smeće.
Pratite Sputnjik i na letovanju
Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com
Nažalost, kada su u pitanju jaja, nije uvek jednostavno odrediti koliko su sveža jer zaštitna neprozirna ljuska skriva stvarno stanje belanceta i žumanceta.
Kako prepoznati jesu li jaja loša
Sve kutije i pakovanja za jaja koja se prodaju moraju da imaju istaknut datum do kada ih je najbolje upotrebiti. Kao rok se uzima razdoblje od šest nedelja nakon što je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način za proveru jesu li jaja još uvek dobra za jelo.
Što ako nema istaknutog roka trajanja?
Ako nemate istaknut rok trajanja, ponekad je moguće odrediti da li je jaje pokvareno mirisanjem. Jaja ne bi trebala da imaju nikakav poseban miris, ali ako osetite lagani miris sumpora, nešto nije u redu. Ukoliko niste sigurni, razbijte jaje na čisti tanjir kako biste ga dobro pomirisali. Ako ima oštar miris, bacite ga i temeljno operite tanjir.
Sveže jaje mora imati jarko žuto ili narandžasto žumance i gusto belance. Ako je jaje pokvareno, žumance će biti bleđe, a belance tečno. Čistija, ali i zabavnija metoda je test plutanja.
Ovo nije mit – svježa jaja će potonuti, a pokvarena plutati na vrhu
Jednostavno napunite činiju hladnom vodom iz slavine i stavite u nju jaja. Ako potonu na dno i prevale se na jednu stranu, sveža su i dobra za jelo. Pokvareno će jaje plutati jer se u njemu tokom vremena nakupilo vazduha. Sva jaja koja ne potonu na dno treba baciti,
piše Indeks.
Šta je s čuvanjem tvrdo kuvanih jaja?
Druga je priča kada su u pitanju tvrdo kuvana jaja. Ona imaju daleko kraći rok trajanja od sirovih jer je proces kuvanja uklonio zaštitni spoljni sloj ljuske i učinio ih propusnijim i osjetljivijim na bakterije i druge zagađivače. Tvrdo kuvana jaja u frižideru mogu stajati do nedelju dana ako su ostala u ljusci ili oko pet dana ako su oguljena. Pazite da jaja stavite u frižider najkasnije dva sata od kuvanja.