- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Talin uklanja sovjetske spomenike i preti ukidanjem boravišne dozvole; Moskva: Direktna pretnja

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Estonska vlada saopštila je da je donela odluku o prebacivanju tenka-spomenika T-34 iz Narve, na granici sa Rusijom, u vojni muzej i da su radovi počeli jutros. Iz Moskve poručuju da potezi vlasti u Talinu predstavljaju direktnu pretnju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Estonija je zbog prebacivanja tenka zatvorila granicu sa Rusijom na graničnom prelazu Narva-Ivangorod. Tenk T-34 posvećen je sovjetskim vojnicima-oslobodiocima iz Drugog svetskog rata.
Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je podsetila da je estonski ministar ranije rekao da ako se neko od stranaca ko ima dozvolu boravka u Estoniji izjasni protiv demontiranja sovjetskih spomenika treba da bude svestan da postoji mogućnost da mu dozvola bude ukinuta.
„To je direktna pretnja vlasti. I to ne puka pretnja slobodi govora, pluralizmu, istorijskoj istini, ljudskim pravima i slobodama. To je pretnja estonskoj državnosti koju su 40 godina gradili po demokratskom modelu. Estonski političari koji su izvršioci volje anglosaksonskog centra moći podrivaju osnovne principe demokratije“, napisala je ona na Telegramu.
Estonska premijerka Kaja Kalas saopštila je da će osim spomenika T-34 u Narvi biti izmešteno još šest sovjetskih spomenika.
Prema njenim rečima, tenk će se prebaciti iz Narve iz razloga unutrašnje bezbednosti.
Kako prenosi državna radio-televizija ERR, osim tenka, tu su i spomen-ploče na Petrovskom trgu, obelisk Crvenoj armiji, spomenik Heroju Sovjetskog Saveza Igoru Grafovu, dva spomenika vezana za Drugi svetski rat i spomenik sovjetskom desantu kod Merikula.
Sovjetski vojnici se bore protiv nemačkih okupatora na stanici grada Vorošilovska (današnji Stavropolj), Drugi svetski rat. - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2020
Rat protiv istorije Drugog svetskog rata: Udar na tri fronta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala