- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva poziva Zapad da prekine igre oko Zaporoške nuklearne elektrane

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Moskva poziva Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju da okanu igara oko Zaporoške nuklearne elektrane i da utiču na Kijev da prekine napade na nuklearku, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Odlučno pozivamo Vašington, Brisel i druge prestonice, pre svega evropske, da prestanu da igraju neodgovorne igre i da prave intrige oko Zaporoške nuklearne elektrane i da podhitno utiču na kijevske vlasti kako bi ih primorale da prekinu napade na stanicu i njenu teritoriju“, navela je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.
Prema njenim rečima, Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog opsednutosti Evropske unije „ruskom pretnjom“.
„Ozbiljnu zabrinutost izaziva opsednutost autora saopštenja o 'ruskoj pretnji', kojom su spremni da objasne sve što im padne na pamet. Time se prikrivaju spoljnopolitički promašaji Zapada, koji ponovo rusofobske političke poglede stavlja iznad objektivnosti i nuklearne bezbednosti“, navela je Zaharova.
Prema njenoj oceni, zapadne zemlje ponovo padaju do otvorene laži, tvrdeći da opasnost za Zaporošku nuklearnu elektranu predstavlja Rusija.
„Očigledno je da to protivreči činjenicama koje smo mi u više navrata predstavljali, uključujući i Savet bezbednosti. Nesporno je da napade na stanicu i Energodar izvode ukrajinske oružane formacije koje deluju po naredbama Kijeva. Ti napadi su se nastavili i u trenutku kada su delegati Evropske unije u Beču prikupljali potpise na svoje saopštenje – umesto da odlučno dovedu u red režim Vladimira Zelenskog koji se naslađuje sopstvenom nekažnjivošću“, naglasila je ona.
Zaharova je dodala da Moskva odlučno osuđuje pokušaje da se spreči misija Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.
„U bliskoj saradnji s Agencijom i njenim rukovodstvom ćemo činiti sve što je neophodno da njeni stručnjaci dođu na stanicu i da daju pravednu ocenu o razornim dejstvima ukrajinske strane“, navedeno je u komentaru.
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
RUSIJA
"Istina će naći put": Zaharova o sednici SB UN o Zaporoškoj nuklearki
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala