- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

"Istina će naći put": Zaharova o sednici SB UN o Zaporoškoj nuklearki

© AFP 2023 / Johannes EiseleSednica SB UN
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Pratite nas
Pozicija generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom pokreće niz pitanja, posebno imajući u vidu da nije uputio nikakav signal Kijevu, ocenila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema njenim rečima, Moskva nije uverena da Sekretarijat UN neće ometati upućivanje nove ekspertske misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u nuklearku.
U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sinoć je održana sednica o Zaporoškoj nuklearki a komentarišući ishod, Zaharova je rekla:

„Pozicija generalnog sekretara UN i dalje pokreće pitanja. Nikakvih signala ukrajinskom rukovodstvu s njegove strane nije bilo. On ili nije sposoban ili ne želi da prizna realnost, jer kako drugačije objasniti neodlučnost koja se graniči sa popustljivošću kada su u pitanju ukrajinski napadi na nuklearku? Podsećamo da upravo zbog opstrukcija sa strane generalnog sekretara i Sekretarijata na čijem je čelu početkom leta nije realizovana praktično usaglašena i pripremljena međunarodna misija IAEA.“

Nismo uvereni da se to neće ponoviti kada ponovo budemo pripremali misiju na čijem čelu će biti sekretar IAEA Rafael Grosi, dodala je ona.
Zaharova je istovremeno pozvala Kijev da ne stvara nove poteškoće kada je reč o slanju misije IAEA u Zaporošku nuklearku.
„Uznemirili su nas pokušaji ukrajinskog predstavnika u sali Saveta bezbednosti da diktira IAEA uslove realizacije buduće misije. Ako su sa druge strane okeana i u evropskim prestonicama zaista zainteresovani da se misija realizuje, sada je prilika da se potčinjeni stave na mesto. Istina će svakako naći svoj put. Eksperti IAEA će posetiti nuklearku i videće svojim očima. Pozivamo ukrajinsku stranu i njene pokrovitelje da ne stvaraju poteškoće kada je reč o važnom o odgovornom poslu IAEA“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonske jedinice stanice. Prilikom približavanja energetskim blokovima, raketa je izbacila fragmentacionu municiju. U pogođenom području našlo se suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i punkt automatizovane kontrole radijacione situacije. Udarni elementi oštetili su zgrade uprave i teritoriju skladišta.
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
RUSIJA
Rusija: Niko u Savetu bezbednosti UN nije podržao ukrajinsku verziju oko Zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala