- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Film Srba iz Amerike na festivalu u Moskvi

© Foto : Skrinšot, JutjubKratkometražni film "Sladoled"
Kratkometražni film Sladoled - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Kratkometražni film „Sladoled“ (Ice cream) u čijoj realizaciji ključnu ulogu ima grupa Srba iz SAD, nakon Filmskog festivala u Palm Springsu, kreće u Rusiju gde će biti prikazan na 44. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu, jednom od najstarijih na svetu, a koji počinje 26. avgusta.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Igor Obradović, glavni glumac tog 13 minuta dugog ostvarenja, koji je najkraće rečeno komedija apsurda, za Tanjug kaže da je „Sladoled“ nakon Moskve u septembru pozvan u Nju Meksiko na Albukerki filmski i muzički festival, koji ove godine obeležava deceniju postojanja.
Obradović dodaje da će i Moskva kao i Albukerki, a pre toga i Palm Springs, biti prilika da se na tako značajnim festivalima, kroz njihov debitantski film, čuje i srpski jezik.
Naglasio je i da im je drago što je njihov rad prepoznat i što su selektori „Sladoled“ uvrstili ne samo u ta dva festivala koja slede u narednih mesec dana već i u još jedan, o kojem, kako kaže, sada ne može da se govori.
Obradović, glumac Srpskog teatra iz Čikaga, podseća da je festival u Moskvi pokrenut 1935. godine, da su na njemu učestvovali mnogi širom planete poznati glumci i reditelji, od Federika Felinija, preko Sofije Loren, Ričarda Bartona, do Roberta de Nira, Meril Strip do Nikite Mihalkova i Emira Kusturice.
Radnja filma „Sladoled“ dešava se u Čikagu jednog toplog letnjeg dana, kada Rade, nedavni imigrant iz Srbije koga Obradović glumi, krene da kupi sladoled u sredini u kojoj niko ne govori engleski i tako počinje niz dogodovština ili preciznije – apsurda.
Prema rečima Obradovića, ekipa koju je okupio film „Ice cream – Sladoled“ već ima planove za novi kratkometražni film, a takođe se ozbiljno vode razgovori za dugometražni film o jednoj srpsko-američkoj priči „koja je veoma zanimljiva i dugo čuvana tajna“.
Osim Obradovića, važno mesto u filmu zauzimaju i Stiv (Svetozar) Spremo koji je scenarista/reditelj, Srdan Srđenović direktor fotografije i kamera i devojčica Anđelina Obradović.
Muzika su radili Dejan Petrović Big bend i Milovan Mića Petrović.
Film Usekovanje - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
KULTURA
„Usekovanje“ između međunarodne premijere u Moskvi i „huliganskog odnosa“ Vrnjačke Banje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala