- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaporoške vlasti: Imamo dokaze da su Ukrajinci granatirali nuklearku

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
Pratite nas
Član glavnog odbora administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da vlasti regiona imaju dokaze da je ukrajinska vojska odgovorna za granatiranje Zaporoške nukelarne elektrane i Energodara.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Postoje snimci, postoje dokazi, uzorci – geleri američke visokoprecizne rakete GMRLS, postoji priznanje zamenika Glavne obaveštajne uprave režima Zelenskog da su za GPS navođenje ciljeva raketa i preciznog oružja odgovorni samo Amerikanci. U svoje ime izjavljujem da pored njih to još rade Britanci na liniji konfrontacije“, izjavio je Rogov za redio KP.

Prema njegovim rečima, utvrđena su prezimena ukrajinskih vojnika koji su granatirali nuklearku i Energodar.

„Konkretno – 45. artiljerijska brigada iz grada Marganca sa vatrenih položaja nanose te udare. To je municija kalibra 152 i 155 milimetara, a jurišne bespilotne letelice su poljske proizvodnje, naša PVO ima sve dokaze“, istakao je Rogov.

On je zaključio da bi se bezbednost nuklearke mogla garantovati ako se tri naselja na desnoj obali Dnjepra iz kojih se gađa nuklearka očiste od ukrajinskih snaga.
Ranije je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održana sednica posvećena situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani na kojoj je šef ruske Misije u UN Vasilij Nebenzja upozorio da zločinačke akcije Kijeva na objekte nuklearke guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe koja je u ravni sa onom koja se dogodila u Černobilju.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonske jedinice stanice. Prilikom približavanja energetskim blokovima, raketa je izbacila fragmentacionu municiju. U pogođenom području našlo se suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i punkt automatizovane kontrole radijacione situacije. Udarni elementi oštetili su zgrade uprave i teritoriju skladišta.
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
RUSIJA
Gađaju Zaporožje da bi okrivili Rusiju i uveli NATO u Ukrajinu
Energodar, gde se nalazi nuklearka Zaporožje, posle današnjeg granatiranja - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2022
RUSIJA
Nakon ispaljivanja projektila na Zaporožje, oko nuklearke pronađene oznake NATO oružja /video/
Pripadnici ruske vojske na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
RUSIJA
Rusija: Granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane je čin nuklearnog terorizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala