- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Zapad želi reviziju izveštaja „Amnesti internešenela“ o ukrajinskim dejstvima

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
Pratite nas
Komentarišući pripremu revizije izveštaja organizacije za ljudska prava „Amnesti internešenel“, koja je optužila Kijev za kršenje zakona ratovanja, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je izjavila da Zapadu ne odgovaraju zaključci izveštaja, pa želi da ih revidira.
„Zato što je rezultat trebalo da bude drugačiji. Takav da odgovara mejnstrimu. Činjenice nikoga ne interesuju. Pošto su rekli da kijevski režim ne puca na civile, znači da ne puca. Antinaučni pristup. Ali upravo njegovo postojanje definiše sadašnji zapadni sistem kao diktaturu“, objasnila je Zahrova komentarišući informacije da će nezavisni stručnjaci proveriti izveštaj „Amnesti internešenela“ i proces pripreme ovog materijala.
„Amnesti internešenel“ je 4. avgusta objavio izveštaj u kojem optužuje ukrajinske trupe za kršenje međunarodnih humanitarnih normi i vojnog prava. U njemu se napominje da ukrajinski vojnici raspoređuju oružje u škole i bolnice, dovodeći u opasnost civile.
Nakon toga je direktorka ukrajinske kancelarije „Amnesti internešenela“ Oksana Pokaljčuk ​​izjavila da napušta tu funkciju, jer se sa rukovodstvom organizacije „razilazi u stavovima o vrednostima“. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i predstavnici njegovog kabineta oštro su osudili izveštaj „Amnesti internešenela“. Izveštaj je kritikovao i veliki broj evropskih političara, posebno predstavnika baltičkih zemalja.
Ukrajinski vojnici u tenku - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
SVET
Izveštaj „Amnesti internešenela“ proveriće nezavisni eksperti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala