- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izveštaj „Amnesti internešenela“ proveriće nezavisni eksperti

© AP Photo / Nariman El-MoftyUkrajinski vojnici u tenku
Ukrajinski vojnici u tenku - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
Pratite nas
Organizacija „Amnesti internešenel“ saopštila je da će njen izveštaj, koji se odnosi na kršenje vojnog prava od strane ukrajinskih trupa i nakon čega ju je kritikovao Kijev, proveriti „nezavisni eksperti“, piše agencija DPA, pozivajući se na saopštenje te organizacije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Agencija navodi da su u nemačkoj kancelariji „Amnesti internešenala“ saopštili da rezultati izveštaja „nisu predati sa delikatnošću i tačnošću“ koja se očekuje od te organizacije, uključujući i „naknadnu izjavu i reakciju Međunarodnog sekretarijata na kritiku javnosti“.
U organizaciji su naveli da bi hteli da budu direktno uključeni u rad da bi shvatili šta zapravo nije bilo kako treba i zašto, kako bi iz toga izvukli zaključke i unapredili rad u oblasti ljudskih prava, navodi se u saopštenju.
Ukrajinski vojnici pored američke haubice M777 - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
RUSIJA
Suosnivač švedske kancelarije „Amnesti internešenela“ podneo ostavku
Organizacija je napomenula da su rezultati ove provere „veoma važni“ i da će istraživanje će biti „temeljno“. Detalji rada biće određeni sledeće nedelje nakon što nacionalne kancelarije organizacije, uključujući i u Ukrajini, budu mogle da doprinesu ovom procesu.
„Amnesti internešenel“ je 4. avgusta objavio izveštaj u kojem optužuje ukrajinske trupe za kršenje međunarodnih humanitarnih normi i vojnog prava. U njemu se napominje da ukrajinski vojnici raspoređuju oružje u škole i bolnice, dovodeći u opasnost civile.
Nakon toga je direktorka ukrajinske kancelarije „Amnesti internešenela“ Oksana Pokaljčuk ​​izjavila da napušta tu funkciju, jer se sa rukovodstvom organizacije „razilazi u stavovima o vrednostima“. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i predstavnici njegovog kabineta oštro su osudili izveštaj „Amnesti internešenela“. Izveštaj je kritikovao i veliki broj evropskih političara, posebno predstavnika baltičkih zemalja.
Dokumenti - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2022
SVET
„Amnesti internešenel“ o izveštaju o Ukrajini: Prioritet ─ zaštita civila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala