- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Amnesti internešenel“ o izveštaju o Ukrajini: Prioritet ─ zaštita civila

© Depositphotos.com / IlfedeDokumenti
Dokumenti - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2022
Pratite nas
Organizacija za ljudska prava „Amnesti internešenel“ je, komentarišući svoj izveštaj o zločinima ukrajinskih trupa, saopštila da je njen prioritet zaštita civila.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Prioritet ‘Amnesti internešenela’u ovom i bilo kom sukobu je obezbeđivanje zaštite civila. Zaista, to je bila naša jedina svrha u objavljivanju ovog najnovijeg istraživanja“, navodi se u saopštenju organizacije, prenosi Rojters.
„Amnesti internešenel“ napominje da žali zbog bola i gneva izazvanog njihovim saopštenjem za javnost o zločinima ukrajinskih vojnika. Međutim, organizacija je ponovo potvrdila da ne odustaje od podataka iznetih u izveštaju.
Prema navodima organizacije, nalazi izveštaja ne znače da ukrajinske trupe ne preduzimaju odgovarajuće mere predostrožnosti u drugim delovima zemlje i ne opravdavaju dejstva Rusije.
„Amnesti internešenel“ je 4. avgusta objavio izveštaj u kojem optužuje ukrajinske snage za kršenje međunarodnih pravnih normi i vojnog prava. U izveštaju se navodi da ukrajinski vojnici razmeštaju naoružanje u škole i bolnice, dovodeći civile u opasnost. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski osudio je ovaj izveštaj, dok je generalni sekretar „Amnesti internešenela“ Anjes Kalamar branila izveštaj.
„Amnesti internešenel“ je nevladina organizacija. Njena misija se sastoji iz „sprovođenja istraživanja i preduzmanju mera u cilju sprečavanja i iskorenjivanja grubih kršenja ljudskih prava“. Organizacija dobija finansijska sredstva od brojnih vlada i međunarodnih struktura. Među njima su američki Stejt department, britanske vlasti i Evropska komisija. Prema izveštajima medija, značajna sredstva ovoj organizaciji takođe izdvaja američki milijarder Džordž Soroš preko svoje Fondacije za otvoreno društvo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala